Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bakteriální test pro ovocné a zeleninové šťávy do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Bakteriální test pro ovocné a zeleninové šťávy

Vydáno: 6.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
K identifikaci bakterie rodu Alicyclobacillus byla použita metoda sekvencování DNA a IČ spektroskopie.
Na University of Missouri-Columbia byl vyvinut nový bakteriální test, který by mohl britským výrobcům pomoci zlepšit kvalitu ovocných a zeleninových šťáv. K identifikaci bakterie rodu Alicyclobacillus (bakterie, které se do šťáv dostávají s ovocem kontaminovaným při kontaktu s půdou, způsobující kažení projevující se nepříjemným pachem) byla použita metoda sekvencování DNA a IČ spektroskopie. Tímto postupem byl Alicyclobacillus identifikován během necelé hodiny v jablkách, karotce, rajčatech, pomerančích, hruškách, tropickém ovoci a směsích šťáv. Ve spolupráci s předními světovými odborníky pak byl vypracován rychlý a spolehlivý test na Alicyclobacillus. Přítomnost Alicyclobacillu v šťávě může spotřebitel zjistit až po otevření obalu a napití, a i když změna chuti, kterou Alicyclobacillus způsobí není zdraví škodlivá, mohou výrobcům vznikat značné finanční ztráty. Současné testy na Alicyclobacillus jsou značně časově náročné a mohou trvat i týden. Nová metoda významně zkracuje dobu potřebnou k provedení testu a omezuje tak možnost kažení výrobku, což se následně promítne do postoje spotřebitele a zvýšení jeho důvěry k výrobku. Na základě výsledků rychlého a spolehlivého bakteriálního testu je možno bezprostředně najít inkriminovaný výrobek a zajistit nápravu.
http://www.fdin.co.uk/news/index.php?type=related&generate=yes&news_article_id=18144659#18144659
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021