Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Badyán – jedno z nejkrásnějších koření do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Badyán – jedno z nejkrásnějších koření

Vydáno: 6.4.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Badyán je ceněn především pro svou příjemnou vůni a silně sladkou chuť.

Badyán (též čínský anýz, hvězdicový anýz) pochází z jižní Číny a Vietnamu, kde má dlouholetou lékařskou a kulinářskou tradici. V kuchyni se badyán používá především jako koření na ryby a mořské plody, dušené fíky a hrušky, tak i k dochucení tropického ovoce.
Je součástí tradičního čínského koření pěti vůní, ve Vietnamu je hlavním kořením vietnamské nudlové polévky pho. U nás se používá v likérnictví, voňavkářství i v potravinářském průmyslu. V tradiční české kuchyni se užívá jako levnější náhrada anýzu do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů. Pomáhá zvýrazňovat sladkou chuť dýně, pórku i kořenové zeleniny.
Badyán je plodem stálezeleného stromu „badyáníku pravého“ (Illicium verum), příbuzného magnóliím. Od sedmého roku života plodí červeno-hnědé, korkově-dřevité, hvězdicové plody. V těchto plodech se nacházejí kaštanově hnědá, lesklá, asi 8 mm velká semena. Badyáník může ročně vyprodukovat až 40 kg plodů, které se suší až na ¼ své hmotnosti.
Dnes je rozšířen v celé jihovýchodní Asii a Tichomoří.

Badyán je koření, které vůní velmi připomíná anýz, má kořenitě nasládlou chuť podobnou fenyklu a anýzu. Badyán nese také stopy lékořice. Badyán je bohatý na éterické oleje, obsahuje až 5 % velmi ceněné silice anetol.
V lidovém lékařství bývá užíván jak čaj příznivě působící při kolikách a revmatizmu. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv (látka podporující trávení, doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů).
V poslední době získal velkou popularitu díky tomu, že se stal přírodní surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Účinnou látkou je oseltamivir - ester derivátu cyklické karboxylové diaminokyseliny - ve formě fosforečné soli. Dnes se však již většinou surovina pro přípravu léku Tamiflu vyrábí synteticky.
Japonský hvězdicový anýz (Illicium anisatum) je podobný strom pocházející, jak název napovídá z Japonska. Tento druh je však pro člověka značně jedovatý. Zdravotní potíže, které se občas vyskytují po vypití anýzového čaje, mohou pocházet ze záměny druhu. Japonský anýz totiž obsahuje látku anisatin, která vyvolává záněty ledvin, močových cest a zažívacího traktu.
(Doplňující informace o badyánu zde.)
objednávka kopie článku

Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.26
Další čísla Potravinářské Revue

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021