Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Anisatin

Anisatin je neurotoxin, který je obsažen v japonském hvězdicovém anýzu (Illicium anisatum); je značně jedovatý. Po požití anisatinu se začínají objevovat symptomy  asi za 1 až 6 hodin, počínaje gastrointestinálními potížemi jako je průjem, zvracení a bolesti žaludku, následuje excitace nervového systému, záchvaty, křeče, ztráta vědomí a ochrnutí dýchacího systému, které je příčinou smrti.

Nebezpečným faktem je příbuznost stromu “japonský hvězdicový anýz” (Illicium anisatum) se stromem “badyáník pravý” (Illicium verum), jehož plody je známé koření badyán.
Badyán (též čínský anýz, hvězdicový anýz) pochází z jižní Číny a Vietnamu, kde má dlouholetou lékařskou a kulinářskou tradici. V kuchyni se badyán používá především jako koření na ryby a mořské plody, dušené fíky a hrušky, k dochucení tropického ovoce.

Příbuzný japonský hvězdicový anýz (též badyáník posvátný) je v Japonsku označovaný jako sikimi, jeho plody jsou však velmi hořké a jedovaté. Plody obsahují výše zmíněnou látku anisatin, která vyvolává záněty ledvin, gastrointestinálního traktu a močových cest a působí silné křeče. Zdravotní potíže, které se občas vyskytují po vypití anýzového čaje, mohou pocházet ze záměny druhu.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 2003 varoval spotřebitele před pitím čajů, připravovaných z hvězdicového anýzu (badyán). Anýzové čaje byly spojovány s onemocněním, které postihlo v letech 2001–2003  více než         40 osob, včetně 15 dětí. Onemocnění byla nejrůznějšího charakteru od závažných neurologických projevů (záchvatů) po nechutenství, silnou nervozitu a prudké pohyby očí. Čaje z hvězdicového anýzu  jsou velmi oblíbené, zejména jako prostředek odstraňující střevní problémy u malých dětí. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv však varoval, že čínský  hvězdicový anýz (Illicium verum), který byl k dispozici v obchodech, mohl obsahovat jedovatý japonský hvězdicový anýz (Illicium anisastum). (ber, 2014)


Zdroj:
Badyán – jedno z nejkrásnějších koření http://www.agronavigator.cz/default.asp?typ=1&val=89975
Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.26
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bady%C3%A1n
http://www.celostnimedicina.cz/badyanik-pravy.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Anisatin
http://en.wikipedia.org/wiki/Illicium_anisatum

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111