Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Ibišek

Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa, komerční názvy: rozella, sorrel, rama či karkadeh) pochází patrně z tropické Afriky, ale pěstuje se v tropech celého světa. Své jméno získal podle egyptského posvátného ptáka Ibise. Ten byl ztělesněním boha Thovta, boha důmyslnosti a tvořivosti, jemuž Egypťané také říkali Hib.
Do dnešní doby bylo popsáno více než 300 druhů této krásné rostliny z čeledi slézovitých (Malvaceae). Většina druhů ibišku je pěstována především pro okrasné účely, některé mají svůj význam v textilním, jiné dokonce v dřevařském průmyslu, ale poslední dobou se ukazuje, že řada z nich má nezanedbatelné využití také v medicíně.
Druhem, na který je v tomto směru zaměřena největší pozornost, je Hibiscus sabdariffa L., česky ibišek súdánský (někdy také krvavý nebo růžový), nazývaný též „red sorrel“ neboli červený šťovík a nebo prostě krátce „Roselle“ - rozela. Tento druh pochází původně ze Střední Ameriky, odkud se postupně rozšířil do tropických a subtropických oblastí celého světa, od Afriky přes Indii až po Indonésii.
Má červené dužnaté kalichy obsahující kyselinu jablečnou, citronovou, vinnou, takže se vyznačují nakyslou chutí. Dále jsou obsaženy flavony, antokyany, slizy, pektiny, značné množství vitaminu C, ale i beta-karoten, vitamíny B1, B6, niacin a důležité minerální látky (Ca, Mg a Fe). Kalichy se zpracovávají na šťávy, želé, džemy, ale hlavně na čaje, které se pak prodávají pod shora uvedenými jmény. Používá se jako přírodní barvivo a aroma, využívá se v lidovém léčitelství. Stonek a listy se konzumují jako zelenina, podobně jako u nás špenát.
U nás obvykle pěstované okrasné ibišky nelze k těmto účelům použít.
Celkově bylina působí protizánětlivě a dezinfekčně, zejména v oblasti trávicího a močového traktu. Ibiškový extrakt má spasmolytické (křeče tlumící) účinky ve svalstvu dělohy a střev, čehož lze využít při léčbě průjmových onemocnění s křečemi, ale také při bolestivé menstruaci. Extrakt celkově osvěžuje organismus, snižuje vysoký krevní tlak bez vedlejších účinků a působí v prevenci aterosklerózy, protože snižuje hladinu cholesterolu a zamezuje jeho usazování v tepnách, zlepšuje pružnost cév. Působí močopudně, antioxidačně, antibioticky, posiluje imunitu, pomáhá při epilepsii, při žlučníkových a jaterních potížích.
Ve větším množství, díky špatně resorbovatelným rostlinným kyselinám účinkuje jako mírné laxativum. Opatrnosti je také třeba při zvýšené tvorbě žaludečních šťáv a žaludečních vředech. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111