Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Beta-karotenový paradox

Beta-karoten patří do skupiny karotenů. Jde o látku s antioxidačním účinkem, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině, často se používá jako složka v doplňcích stravy.
Aby se zamezilo vývoji civilizačních chorob (např. onemocnění srdce, rakovině), doporučuje se zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Tam, kde se běžnou stravou nepokryjí doporučené výživové dávky, aplikují se doplňky stravy.
Epidemiologické studie docházejí trvale k závěru, že zvýšený příjem ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na karotenoidy, je spojen se sníženým rizikem rakoviny plic. Protože rakovina plic je způsobena kouřením, které se projevuje prooxidačním účinkem, a protože kuřáci mají snížené koncentrace beta-karotenu a jiných antioxidantů v séru, vznikla domněnka, že strava obohacená o beta-karoten zamezí u kuřáků vývoji rakoviny.
Zjistilo se však, že beta-karoten podávaný ve formě doplňku stravy nepůsobí u kuřáků preventivně, nýbrž naopak – zvyšuje riziko rakoviny plic, tj. působí jako prooxidant. Tento jev byl nazván “beta-karotenový paradox”.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111