Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Vakuové balení

Technika vakuového balení, která se používá ke zvýšení údržnosti chlazených potravin, spočívá v odstranění vzduchu, který obklopuje potravinu. Protože v obalu není vzduch, většina bakterií přestává růst, což napomáhá udržovat potravinu po delší dobu čerstvou.
Některé typy bakterií však dokáží růst i bez přítomnosti vzduchu, např. Clostridium botulinum. Tento typ bakterie produkuje velmi nebezpečný toxin, který způsobuje vážné otravy z potravin.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111