Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kokcidióza

Kokcidióza je onemocnění způsobené parazitickými prvoky – kokcidiemi rodu Eimeria. Lze je nalézt všude tam, kde jsou chována kuřata, v malochovech i velkochovech. Kokcidióza zůstává celosvětově jedním z nejčastějších onemocnění drůbeže, a to i přes značný pokrok v oblasti chemoterapie, managementu chovu, výživy a genetiky.
 
Onemocnění se projevuje zánětem střevní sliznice různého stupně, který způsobuje pokles užitkovosti až úhyn postižených zvířat.
 
U kura domácího se vyskytuje 7 druhů kokcidií rodu Eimeria, ne všechny jsou však stejně patogenní. Pouze čtyři z nich jsou ekonomicky významné v intenzivních chovech drůbeže: Eimeria acervulina, E. maxima, E. tenella, a E. necatrix.
Opatření ke kontrole kokcidiózy drůbeže zahrnují:
– použití antikokcidiálních přípravků v krmivu,
– použití vhodné vakcíny proti kokcidióze.

Dohled nad kokcidiózou v ČR zajišťuje Státní veterinární správa.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111