Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kloubní výživa

Výzkum se již dlouhou dobu zabývá prověřováním možností zmírnění artrózy a artritidy užíváním doplňků. V případě artrózy je cílem zabránit úbytku chrupavky a (příp. nahradit tento úbytek) a její degeneraci v důsledku civilizačních chorob a stárnutí. Zkouší se perorální podávání (podávání ústy) kolagenních bílkovin, jejich štěpných produktů a dalších látek.
Kolagen a deriváty
Mezibuněčný prostor chrupavek je vyplněn kolagenem typu II. Vzhledem k tomu, že více než 50 % kolagenu chrupavek tvoří aminokyseliny glycin a prolin, aplikují se především přípravky s vysokým obsahem těchto aminokyselin, které mají vliv na novou syntézu kolagenu v chondrocytech.
Zpočátku se jako kloubní výživa doporučovala želatina, která se získává částečnou hydrolýzou vlhkého kolagenu působením tepla. Přitom však dochází k denaturaci bílkoviny, která není příliš dobře využitelná.
Lepší výsledky se dosahují s nedenaturovaným kolagenem získávaným patentovaným postupem z chrupavky hrudní kosti drůbeže (cartilage matrix glycoprotein = CMGP). Ukazuje se, že tento kolagen působí nejen proti postupu artrózy, ale  i proti artritidě a proti poškození cév. 
  
Velmi atraktivní se stalo používání žraločí chrupavky po rozšíření názoru, že navíc preventivně chrání lidský organizmus před vývojem nádorových onemocnění. Protirakovinné účinky sice nebyly jednoznačně prokázány, ale ukázalo se, že přítomné glykosaminoglykany mohou při zevní aplikaci bránit vytvoření cévního systému v nádoru a tím tlumit jeho růst. Každopádně je však žraločí chrupavka dobře využitelná jako kloubní výživa a prostředek zmírňující projevy artritidy. Obsahuje chondroitin sulfát, mucopolysacharidy, soli vápníku a enzymy omezující ucpávání cév. Obsah vápníku a fosforu je ve vhodném poměru 2:1 a je vázán v organické formě, čímž je lépe využitelný.
 
Mezi glukosaminglukany (GAG) – složky chrupavky s pozitivním vlivem na klouby patří glukosamin a  chondroitin.

Glukosamin - glykoprotein matrice chrupavky (CMGP), je bazický derivát glukózy, který je v chrupavce vázaný na polysacharidy a ovlivňuje tam rovnováhu metabolických dějů a brání oxidačnímu poškození. V určitém věku tělo ztrácí schopnost produkce glukosaminu a to je jednou z příčin rozvoje osteoartritidy. V doplňcích stravy se používají soli glukosaminu, přičemž dobře ověřenou účinnost proti bolesti, zánětu, artróze kloubů a artritidě má glukosamin sulfát. Kromě tlumení bolesti zřejmě též stimuluje tvorbu glukosaminoglukanů a proteoglukanů - dvou stavebních prvků chrupavky, takže dokáže zastavit ubývání kloubní chrupavky při osteoartróze. Je získáván nejčastěji korýšů a měkkýšů. V evropských státech je registrován jako léčivý přípravek, v USA je považován za doplněk výživy a nepodléhá kontrole Federálního úřadu pro kontrolu léčiv (FDA). Doporučená dávka glukosaminsulfátu se pohybuje mezi 1000 – 3000 mg denně po dobu nejméně 2 měsíců, přitom účinek se projeví až po 4–6 týdnech pravidelného užívání. Po této době je možné udělat 2 až 3 měsíce přestávku, neboť účinek obvykle několik týdnů přetrvává.
Glukosaminsulfát je považován za neškodnou látku, i když se objevily informace o možném vlivu glukosaminu na zánět jater (hepatitidu) Vědecký výzkum sice možný negativní vliv nepotvrdil, ale vzhledem k individuálním účinkům jej nedokázal zcela nevyloučit.
 
Chondroitin je další podporuje mechanické vlastnosti kloubní chrupavky, přičemž jeho úkolem je vázat vodu a udržovat pružnost. Působíproti zánětům a jako inhibitor enzymu, který odbourává chrupavku.Také se údajně osvědčuje při snižování hladiny cholesterolu ve výstelce cév.
Získává se obdobně jako glukosamin z chrupavky a z mořských živočichů a v doplňcích stravy se používá ve formě sulfátu. Některé studie naznačují zesílený efekt společného používání s glukosaminem.
 
Součástí kloubní výživy bývá i metylsulfonylmetan (MSM), který umožňuje zabudování síry do proteinů pojivových tkání. Důsledkem je zmírnění příznaků zánětlivých onemocnění, bolestí kloubů a svalů.
 
Některé prostředky obsahují kyselinu hyaluronovoupolysacharidickou látku, která je schopna vázat značné množství vody. Má dominantní postavení v měkkých - rosolovitých tkáních, včetně synoviální tekutiny kloubu, takže mj. zabezpečuje viskozitu povrchů kloubní chrupavky, a tím zmírňuje i bolest kloubů.Velmi široké použití má v kosmetických přípravcích určených pro zlepšování pokožky.
 
Pro svůj analgetický, protizánětlivý a diuretický účinek je k léčbě revmatických onemocnění stejně jako artritidy používán cetyl myristoleát (COM, CM), který údajně chrání povrch chrupavky proti opotřebení a podílí se na její obnově.

V přípravcích určených pro kloubní výživu bývají přítomny mnohé další látky většinou s protizánětlivým účinkem a s antioxidačními účinky (extrakt z Boswellia serrata či z tužebníku jilmového, dále kurkuma, vitamin C a E aj.). Příznivý vliv na metabolismus kostí a kloubů má i zinek. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111