Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kvazi-vitaminy

Jde o biologicky aktivní sloučeniny, které plní funkci vitaminů jen pro určitý živočišný druh. Vzhledem k tomu, že nebyly zjištěny příznaky nedostatku těchto sloučenin u člověka, nemají tyto látky v současné době již statut vitaminů. Řada z nich se však intenzivně zkoumá z hlediska možného kladného účinky na lidské zdraví.
 
Přehled kvazi-vitaminů  
Cholin (vitamin B7, J)
Nezbytný pro zdravý růst a vývoj kostí u drůbeže
Karnitin (vitamin Bt)
Nezbytný pro růst určitého hmyzu
Myo-inositol
Nezbytný pro některé mikroorganismy a ryby
p-aminobenzoová kyselina (vitamin Bx, H1, H2)
Nezbytná pro některé mikroorganismy, ve kterých působí jako provitamin kyseliny listové
Bioflavonoidy
U morčat se skorbutem působí účinněji než vitamin C
Ubichinony
Zamezují anémii u opiček, zajišťují pohyblivost spermií u ptáků
Lipoová kyselina
Je nezbytná pro růst některých mikroorganismů; vlivy na růst živočichů nejsou shodné
Pyrochinolinchinon
Nedostatek se projevuje u myší narušením růstu, lézemi na kůži
Pozn.: Název vitaminu uvedený v závorce je jen orientační (pochází z dřívějška)
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111