Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kuskus

Kuskus je těstovina ve formě zlatavé krupice (kuličky mohou mít různou velikost), která pochází ze severní Afriky. Připravuje se z krupice ze zrna tvrdé pšenice zbaveného vnějších obalových vrstev, předváří se a suší.V Africe je to tradiční pokrm, který se podává s kořeněným dušeným masem, přičemž jako kuskus je tam označován celý tento pokrm.
V současné době se vyrábí kuskus i z neloupaného zrna (celozrnný) a z jiných druhů obilovin a lze z něj připravit řadu slaných i sladkých pokrmů. Při úpravě se vsype kuskus do 2 dílů vroucí osolené vody, nechá cca 10 – 15 minut stát a poté se prohrábne vidličkou a příp. se přidá pár kapek oleje.
(Poznámka: V zoologii je kuskus označení pro vačnatce o velikosti kočky. )
(sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111