Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Leptin

Leptin je protein (molekulová hmotnost 16 000), který hraje rozhodující úlohu v regulaci tělesné hmotnosti a to inhibováním příjmu potravin a stimulováním výdeje energie. Defekty produkce leptinu způsobují vážnou vrozenou obezitu. Kromě vlivu na tělesnou hmotnost má leptin řadu dalších funkcí, např. reguluje krvetvorbu, tvorbu cév, hojení ran, odezvu imunitního systému. Leptin působí skrz receptor leptinu (LEPR).

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111