Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kalysteginy

Kalysteginy jsou ve vodě rozpustné alkaloidy, které byly zjištěny v malých množstvích v bramborových hlízách. Soustřeďují se zejména do bramborových oček a klíčků. Biologický význam této skupiny alkaloidů není dosud zcela znám. Projevují se inhibicí některých enzymů (glykosidáz).

Kalysteginy jsou obsaženy také v jiných druzích ovoce a zeleniny. Tím, že mají schopnost inhibovat beta-glukosidázu a alfa-galaktosidázu, existuje obava z možného toxického účinku na člověka při konzumaci velkých množství potravin, které tyto látky obsahují.

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111