Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je výrazně aromatická bylina, jejíž listy se používají jako koření především ve středomořské kuchyni; je běžná také v thajské, vietnamské a laoské kuchyni. Oblibu bazalky zvýšila vzrůstající popularita pasty pesto – směsi bazalky, piniových oříšků a parmazánu. Existuje více než 60 druhů bazalky odlišující se podle vzhledu i chuti – např. bazalka s citrónovou, skořicovou nebo anýzovou vůní. Název bazalka pochází ze starořeckého „basilikos“, což znamená „královská“ a odráží úctu, které se tato bylinka ve starověku těšila. Ve starém Římě byla považována za koření lásky, v Indii se stále považuje za posvátnou bylinu a za symbol pohostinnosti.
Bazalka byla zařazena mezi 100 nejzdravějších potravin pro své výjimečné účinky při ochraně zdraví, jež podle odborných studií jsou přisuzovány obsahu flavonoidů a složení těkavých silic. U flavonoidů orientinu a viceninu izolovaných z extraktů bazalky byl potvrzen jejich ochranný účinek na buňky a chromozomy před poškozením radiací a oxidací. Výzkumy také potvrdily, že těkavé silice bazalky obsahují estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, myrcen a limonen., které působí antibakteriálně, tj. omezují růst řady bakterií (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O:157:H7, Yersinia enterocolitica). Bazalka i její příbuzná máta byly zkoumány také v projektech zaměřených na hledání konzervačních látek přírodního původu. Vědci doporučují zařadit tyto bylinky do receptur především těch pokrmů, které se dále tepelně nezpracovávají – např. salátů. Ochucení octa bazalkou či mátou nejen zvýrazní chuť salátů, ale přispěje také k jejich bezpečnosti.  
U bazalky byly zjištěny protizánětlivé účinky, které jsou přisuzovány jedné ze složek těkavých silic – eugenolu.
Bazalka je z hlediska nutriční denzity dobrým zdrojem vitaminu A (především beta-karotenu), hořčíku, železa, vápníku, draslíku a vitaminu C.   
Doporučení pro nákup a uchovávání v domácnosti
Čerstvá bazalka má ve srovnání se sušenou výraznější aroma. Lístky čerstvé bazalky mají být sytě zelené bez tmavých nebo zažloutlých míst.
Čerstvá bazalka se nejlépe uchová zabalená ve vlhké papírové utěrce v lednici. Může se také zmrazit vcelku nebo nasekaná uzavřená ve vzduchotěsném obalu. Další možností je zmrazit bazalku v miskách na tvorbu ledu přelitou vodou nebo vývarem.
Sušenou bazalku se doporučuje uchovávat v pevně uzavřených skleněných nádobách na chladném, suchém a tmavém místě po dobu max. šesti měsíců.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111