Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Bazální metabolismus

Bazální neboli klidový metabolismus (bázální energetický výdej – BEV, basal metabolit rate BMR, basal energetic expenditure BEE) je energie potřebná k udržení základních funkcí organismu nezbytných k životu (např. krevního oběhu, dýchání, činnosti ledvin). Hodnoty bazálního metabolismu se měří za podmínek tělesného a duševního klidu v bdělém stavu po nejméně půlhodinovém odpočinku na lůžku v klidném, zvukově izolovaném prostředí, nalačno 14-16 h od posledního jídla, při teplotě 20-22°C. Bazální metabolismus představuje největší část celodenního energetického výdeje – asi 60-70 %.
Hodnotu bazálního metabolismu ovlivňuje řada faktorů:
Podíl svalové hmoty – tuková tkáň ve srovnání se svalovou tkání obsahuje výrazně nižší počet mitochondrií, tzn. miniaturních elektráren, jejichž hlavní funkcí je produkce energie. Jedinci s vyšším podílem svalové hmoty mohou „spálit“ více energie a snadněji udržovat stabilní tělesnou hmotnost i v případě, že někdy zhřeší vyšším energetickým příjmem.
Pohlaví – Ženy mají nižší BMR než muži, což souvisí s nižším podílem svalové hmoty.
Věk – nejvyšší hodnoty BMR mají dospívající děti. Po 25. roku života se BMR zpomaluje, například u ženy vysoké 1,65m a vážící 55 kg o 11% mezi 20 a 50 rokem věku. Pokles hodnoty BMR lze zbrzdit udržováním fyzické aktivity a svalové hmoty. Pokles BMR je také ovlivněn hormonálními změnami.
Výška – vyšší lidé mají vyšší BMR.
Životní situace – BMR je ovlivněn např. těhotenstvím, kojením nebo zdravotním stavem (např. onemocněním štítné žlázy, horečkou), ztrátami svalové hmoty při výrazném snížení hmotnosti bez pohybové aktivity.
K odhadu hodnoty BMR lze použít výpočtu s využitím tzv. Hartus-Benedictovy rovnice
• muž:
BMR (kcal/d) = 66,5 + 13,75 × hmotnost (kg) + 5 × výška (cm) – 6,77 × věk (roky)
• žena:
BMR (kcal/d) = 655,1 + 9,56 × hmotnost (kg) + 1,85 × výška (cm) – 4,67 × věk (roky)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Bílkoviny a dosažení ideální váhy (8.2.2021)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111