Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Bagely

Bagel (z německého ein Bagel, také psáno Beigel, podle židovského bejgl či bajgl) je rohlíkový produkt z pšeničného těsta. Vyvinula ho židovská komunita v Krakově v Polsku v roce 1610. Bývá tradičně ručně tvarován do podoby hladkého prstence, který se vejde do dlaně.

Základní prstencovitý tvar bagelu je stovky let starý. Umožňuje rovnoměrné propečení těsta a měl i další praktické výhody: otvorem uprostřed bagelu se dal protáhnout provázek, což usnadňovalo jejich přepravu ve větším množství a vystavování ve výkladních skříních prodejců.

Původně se těsto připravovalo ze silné mouky se sníženým množstvím vody, aby bylo dostatečně tuhé a méně pružné. Aby udrželo tvar, před pečením se ještě těsto ručně vytvarované do prstenců určitou dobu povařilo. Podle pozdějšího amerického postupu se bagely vyrábějí z tuhého těsta (připraveného z mouky, vody, droždí, soli a cukru), které se ihned vytvaruje, nechá odležet 18 hodin při nízké teplotě (ca 1°C), potom se vytvarované kusy povaří dvě minuty z každé strany a po okapání vody se pečou. Střída hotového výrobku je hutná, ale velmi pomalu stárne a vydrží vláčná poměrně značnou dobu.

Bagely se vyrábějí v nejrůznějších variantách, slané či sladké, plněné jako sendviče apod. Existují i bagely celozrnné či z žitné mouky. Bagely se staly oblíbeným chlebovým produktem ve Spojených státech, v Kanadě a ve Velké Británii, zejména v městech, kde je značný počet židovského obyvatelstva. (kop, lep, 04/2020)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111