Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kiwi

Kiwi se vyznačuje vyšším obsahem vitaminu C než srovnatelné množství pomeranče. Jasně zelená dužnina ozdobená malými tmavými semínky přidá každému ovocnému salátu tropický šmrnc. Kiwi nejen zdobí, ale především díky obsahu řady fytonutrientů, vitaminů a minerálních látek (draslíku, manganu, mědi a fosforu) významně přispívá v podpoře zdraví, jak potvrzují výsledky výzkumů. Odborníci v oblasti fytonutrientů byli fascinováni schopností kiwi chránit DNA v jádře lidských buněk proti oxidaci. Zatím není přesně známo, které látky zajišťují ochrannou antioxidační kapacitu, ale je jisté, že nepatří k nutrietům běžně známým jako složky kiwi (vitamin C a beta karoten). Předpokládá se, že na ochraně DNA se podílí celá řada flavonoidy a Karotenoidů obsažených v kiwi.
Kiwi je významným zdrojem vitaminů C, E a A. Kiwi obsahuje soubor antioxidantů rozpustných v tucích či ve vodě a chrání tak před volnými radikály na všech frontách.
Kiwi je dobrým zdrojem vlákniny a jeho konzumace přispívá ke kontrole hladiny krevního cukru a podpoře zdraví kardiovaskulárního systému a tlustého střeva
Konzumace kiwi vyznačující se vysokým obsahem vitaminu C může významně chránit proti respiračním symptomům spojeným s astmatem, např. dušností, jak ukazují výsledky výzkumu italských vědců, kteří zjistili, že zvýšená konzumace citrusů a kiwi snižuje výskyt dušnosti u dětí. Kiwi jako ovoce s vysokým obsahem vitaminů s antioxidační kapacitou (A, C a E) je doporučováno také jako prevence vzniku makulární degenerace. Konzumace 2-3 plodů kiwi přispívá ke snížení rizika tvorby krevních sraženin a snižuje množství krevních lipidů, což z kiwi dle odborníků činí chutný prostředek pro ochranu kardiovaskulárního zdraví a náhražku acylpyrinu.

Možná zdravotní rizika
Kiwi patří k málo potravinám, které obsahují vyšší množství šťavelanů, tj. solí kyseliny šťavelové, které se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by neměly kiwi konzumovat.
Šťavelany zhoršují vstřebávání vápníku. Osoby, u kterých je doporučeno zvýšit příjem vápníku, se musí kiwi vzdát nebo jej konzumovat 2-3 h před/po užití preparátů.
Obdobně jako jahody kiwi může vyvolat alergické reakce, které se mohou projevit vyrážkou, nevolností, otokem obličeje, problémy s dýchání aj. Při první konzumaci kiwi je nezbytná opatrnost.

Doporučení pro nákup a skladování v domácnosti
Při výběru se doporučuje uchytit kiwi mezi palec a ukazováček a jemně stlačit. Ty nejsladší plody zlehka reagují na tlak. Nedoporučuje se vybírat velmi měkké, scvrklé, otlačené či jinak poškozené plody. Velikost plodu neovlivňuje jakost ovoce.
Plody, které podle výše popsaného orientačního testu zralosti nelze jemně stlačit, nejsou ještě zralé a nedosáhly nejoptimálnější hodnoty sladké chuti. Kiwi lze ponechat několik dní až týden dozrát při pokojové teplotě ochráněné před slunečními paprsky a teplem. Umístění kiwi do papírového sáčku s jablkem, banánem či hruškou urychlí dozrávání. Zralé plody mohou být skladovány při pokojové teplotě nebo v chladničce, nejlépe odděleně od jablek, hrušek, brambor a nakrájeného melounu kantalope, které produkují ethylen urychlující přezrání kiwi
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111