Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Fíky

Fíky jsou z výživového hlediska velmi hodnotné ovoce. Fíky prý pěstovali již Egypťané, jsou zmiňovány v Bibli. Fíky jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčík, vitaminu B6 a draslíku. Mají vyšší obsah vlákniny než běžně konzumované ovoce a zelenina.

U fíků byla potvrzena řada příznivých účinků na zdraví:

  • Podpora snižování vysokého krevního tlaku (vysoký obsah draslíku v plodech)
  • Sladký způsob snižování nadváhy (vysoký obsah vlákniny v plodech)
  • Podpora density kostí (plody fíků jako zdroj vápníku)
  • Preventivní účinky proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním (látky izolované z fíkových listů, draslík a vláknina v plodech)
  • Prevence degenerativního poškození makuly (látky s antioxidačními účinky v plodech)
  • Prostředek proti únavě (vysoký obsah vody a sacharidů)
  • Přírodní laxativum (vysoký obsah vlákniny)

Účinky prospěšné pro zdraví byly zjištěny i u listů fíkovníku, výzkumy naznačují antidiabetické působení extraktu z fíkových listů či preventivní účinky proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním.

Možná zdravotní rizika
Fíky se řadí k omezenému množství potravin obsahujících měřitelná množství šťavelanů, tj. solí kyseliny šťavelové, které v případě jejich příliš vysoké koncentraci v tělních tekutinách mohou krystalizovat a vyvolat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by se měly fíků vzdát. Šťavelany mohou negativně ovlivňovat vstřebávání vápníku. Osoby, u kterých je doporučeno zvýšit příjem vápníku, se musí fíků také vzdát nebo je konzumovat 2-3 h před/po užití preparátů.
Fíky mohou být kontaminovány aflatoxiny či obsahovat rezidua pesticidů, zejména těch, které jsou používány pro ochranu skladových zásob. Výsledky pravidelných kontrol České zemědělské a potravinářské inspekce ukazují, že po této stránce nepatří fíky mezi rizikové potraviny. Poněkud méně příznivá je ale situace v kontrolách označování. Inspektoři ČZPI totiž často objevují nejen výrobky bez informací v češtině, nebo jsou jen neúplné, mnohdy ale chybí dokonce i povinné údaje předepsané zákonem o potravinách.

Doporučení pro nákup a skladování v domácnosti
Čerstvé fíky patří k ovoci, které se velmi rychle kazí, proto je vhodné je nakupovat pouze pro okamžitou spotřebu, max jeden nebo dva dny před konzumací a vybrat dobře probarvené baculaté a křehké plody, s pevnými stopkami, ale ne plesnivé, potlučené nebo jinak poškozené. Aroma fíků je také vodítkem pro vyhodnocení jejich čerstvosti a chuti. Fíky musí mít jemně nasládlou vůni. Nakyslé aroma je indikátorem jejich možného kažení. Čerstvé fíky se musí skladovat v chladničce po dobu max. 2 dní. Doporučuje se je skladovat přikryté jednotlivě na tácku pokrytém papírovým ubrouskem nebo v nehluboké dóze, neboť mohou vysychat, snadno se poškodit či přijímat aroma z okolních potravin. Nezralé fíky je vhodné nechat dozrát rozložené na tácku při pokojové teplotě.
Sušené fíky jsou trvanlivé, neboť procesem sušení se obsah sacharidů zvyšuje až na 70%. Sušené fíky mohou být skladovány po dobu několika měsíců v chladném a tmavém místě nebo v chladničce. Sušené fíky by měly být dobře zabalené, aby se na vzduchu nevysušily a neztvrdly.

Nutriční složení fíků na základě dat dostupných v aktuální verzi Databáze složení potravin ČR.
Nutriční složení sušených fíků na základě dat dostupných v aktuální verzi Databáze složení potravin ČR.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111