Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Avokádo

Avokádo (Persea americana Mill.) je zelený, hruškovitě tvarovaný plod, v Americe hovorově označovaný jako „aligátoři“ hruška podle tvaru a slupky připomínající kůži, jež je v závislosti na odrůdě žlutozelená, tmavě zelená nebo fialová. Patří do čeledi vavřínovité (Lauraceae) a pochází ze Střední Ameriky, dnešního Mexika. Dnes je tato rostlina rozšířena téměř v celém tropickém a subtropickém pásu. Existují 3 variety, jmenovitě: Persea americana Mill. var. americana, Persea americana Mill. var. drymifolia a Persea americana Mill. var. guatemalensis.

Na rozdíl od ostatního ovoce, které je spíše sladké a šťavnaté, mají avokáda krémovitou texturu, vysoký obsah tuku a jemné máslové aroma. Název avokádo je odvozen od aztéckého ahuacalt. Avokáda obsahují na ovoce nezvykle vysoký podíl tuku. Avokáda jsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, především kys. olejové. Avokádo je dobrým zdrojem vitaminů K, C a B6 (pyridoxinu), kyseliny listové, vlákniny, draslíku, mědi.

Avokádo je ceněno pro vysoký obsah fytonutrientů. Ve srovnání s běžně konzumovaným ovocem obsahuje až čtyřnásobně vyšší obsah b-sitosterolu - sterolu, který působí příznivě na snížení krevního tlaku a v kombinaci s mononenasycenými tuky obsaženými v avokádu i na snížení hladiny cholesterolu. Avokádo obsahuje také antioxidant glutathion a ve srovnání s 20 druhy běžně konzumovaného ovoce je nejlepším zdrojem karotenoidu luteinu, obsahuje také měřitelná množství dalších karotenoidů (zeaxanthinu, a;-karotenu, b-karotenu). Nejnovější výzkumy ukázaly, že přídavek avokáda například do salátu významně zvyšuje absorpci karotenoidů z potravin. Podle nejnovějších výzkumů vysoký obsah antioxidantů ze skupiny karotenoidů a tokoferolů působí preventivně proti některým druhům nádorových onemocnění (např. jater, plic, prostaty). Konzumace avokáda, tj. ovoce s vyšším obsahem antioxidantů (vitaminu A, C, E, a karotenoidů) přispívá ke snížení rizika degenerativního poškození makuly ve vyšším věku. Ochranný účinek byl pozorován při konzumaci min. tří porcí ovoce s vyšším obsahem antioxidantů denně.

Možné zdravotní komplikace
Avokáda obsahují enzymy chitinasy, které mohou vyvolat alergické reakce u osob citlivých na latex. Ošetření avokád ethylenem pro urychlení zrání může vyvolat zvýšení výskytu těchto enzymů. Osoby s alergií na latex se musí vzdát avokád v čerstvé nebo tepelně upravené formě. Podle některých odborníků mohou však milovníci avokáda s alergií na latex konzumovat tepelně upravené avokádo, neboť tepelná úprava deaktivuje enzymy odpovědné zkříženou reakci s latexem.

Doporučení pro nákup a skladování v domácnosti
Je vhodné si vybírat plody, které jsou vzhledem k rozměrům těžké, nenatlučené a bez tmavých propadlých skvrn. Nezralá avokáda jsou tvrdá, k dozrání se doporučuje je uchovávat v papírovém sáčku při pokojové teplotě po dobu dvou až tří dnů. Změklé plody jsou vhodné ke konzumaci. Zralé plody se musí uchovávat v chladničce a zkonzumovat do dvou, tří dnů. Oloupaná avokáda lze také mrazit ve formě pyré s přídavkem 1 lžičky citrónové šťávy na avokádo v uzavřené dóze a uchovat po dobu až 5 měsíců. Plátky nebo půlky plodů nejsou pro zmrazování vhodné. (mch, hor, 04/2020)

 

Složení avokáda (obsah ve 100 g jedlého podílu)

Energetická hodnota (kJ)

697 kJ

Energetická hodnota (kcal)

166 kcal

Tuky

16,5 g

Sacharidy

1.4 g

Bílkoviny

1,5 g

Sůl

0,02 g

 

 



 

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111