Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kyselina lipoová

Základní funkcí lipoové kyseliny (LA) v buňce je podílet se na metabolických procesech. Ve formě koenzymu je součástí mitochondriálních multienzymových komplexů. Pokud je v těle LA dostatek (nebo se pro tento účel dodává ve formě doplňků stravy), projevují se její antioxidační účinky. Jedinečnost LA spočívá v tom, že je jediným antioxidantem, který deaktivuje volné radikály ve vodném prostředí i v prostředí tuků. Postupně se zjišťují pozitivní účinky LA v prevenci i léčbě širokého okruhu onemocnění. Jde například o ochranu jater před poškozením způsobeným alkoholem, ochranu plic před poškozením způsobeným kouřením, u osob s diabetem typu II podporuje LA odstraňování glukózy z krve (zvyšuje citlivost k insulinu) a zmírňuje doprovodnou neuropatii a kataraktu. Uvádí se, že LA podporuje v těle také fungování dalších antioxidantů, např. vitaminu C a E, koenzymu Q10 a glutathionu. Pro LA není stanovena doporučená denní dávka (RDA), obvykle je jí v těle dostatek. Předpokládá se, že přívod LA ve formě doplňků stravy se projevuje pozitivně v procesech souvisejících se stárnutím, stresem, onemocněním a fyzickou námahou (např. sportováním).
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111