Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Karob

Karob (Ceratonia siliqua L., chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný aj.) je stále zelený strom dorůstající výšky 15–17 m, jehož plody– lusky, dosahují délky až 30 cm. Ve stavu plné zralosti jsou lusky tmavě hnědé a obsahují 4–10 semen. Drcením a následným vymíláním se získává z lusků karobová mouka, která nachází uplatnění jako stabilizátor, zahušťovadlo či želírující látka (E 410, karubin) zejména ve výrobě cukrovinek, pečiva, cukrářských výrobků, nápojů, při zpracování masa, mléka, ovoce, zeleniny aj. Použití je regulováno vyhláškou 304/2004 o přídatných látkách.
Karobová mouka obsahuje mj. relativně značné množství vitaminů skupiny B, minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) a stopových prvků (železo, mangan, chrom, měď, nikl), je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu. Vzhledem k tomu, že karobová mouka neobsahuje lepek, uplatňuje se v poslední době v potravinách určených pro poměrně velkou skupinu populace (2–3 %) trpící celiakií.   (kop)
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111