Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Yersinióza

Yersinióza je alimentární onemocnění způsobené patogenními kmeny Yersinia enterocolitica. Při alimentární infekcí Y. enterocolitica pronikají bakterie z tenkého střeva do buněk okolní tkáně a může docházet ke tvorbě nekróz a vředů. Onemocnění probíhá jako akutní horečnatá enterokolitida po 3-7 denní inkubační době. Na začátku bývají vysoké horečky (až 40° C) výrazné bolesti břicha, průjmová stolice s příměsí hlenu a krve. Příznaky onemocnění se zmírňují po 2-3 dnech, léčba přibližně 2/3 postižených probíhá déle než týden. U osob se závažným základním onemocněním (cirhóza, diabetes, imunodeficitní jedinci) může dojít k dalším komplikacím. Projevy onemocnění se mění podle věku. U dětí je onemocnění spojeno s horečkami, bolestmi břicha a průjmy. U dospělých převažují infekce trávicího traktu a průjmy. Přibližně 75 % pacientů trpících yersiniózou jsou děti ve věku 5 až 15 let. U 0,5-24% nahlášených případů je nezbytná hospitalizace, u 0-0,5% má onemocnění končí úmrtím. Počet hlášených případů onemocnění yersiniózou v ČR není příliš vysoký. Pro předcházení rizika onemocnění yersiniózou je třeba dbát na prevenci. Doporučená preventivní opatření jsou uvedena v hesle Yersinia enterocolitica.

Odkazy
Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin)

Mikrobiologické kontaminanty v potravinách

The Bad Bug Book – Příručka o patogenech a přírodních toxinech pro spotřebitele publikovaná Federálním úřadem pro potravina – FDA (v angličtině)

The Bad Bug Book – příručka určená pro děti (v angličtině)
(mch)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Zpráva EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2011 (10.4.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111