Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Rodinná oslava, party

Při přípravě velké rodinné oslavy nebo party může mít i řada velice zručných a nápaditých kuchařů problémy s bezpečnou přípravou a skladováním potravin pro velké množství lidí. Pokud se nedodržují pravidla správného nakládání s potravinami, existuje reálné riziko vzniku alimentárních onemocnění. Následujících 7 jednoduchých kroků, by mělo organizátorům velkých rodinných oslav pomoci při přípravě bezpečné a úspěšné akce.

1.Plánujte dopředu – přesvědčte se, že místo konání akce odpovídá Vašim požadavkům.
• Informujte se, zda v místě konání akce je k dispozici odpovídající pracovní plocha, lednice, mrazák, trouba (popř. mikrovlnná), sporák atd.
• Informujte se, zda je v místě zdroj pitné vody. Pokud ne, zajistěte dostatek vody na vaření a mytí.
2. Skladujte a připravujte potraviny bezpečně
• Uložte rychle se kazící potraviny do chladničky nebo mrazáku nejdéle do 2 h po zakoupení nebo uvaření.
• Zajistěte, aby syrové maso nepřišlo do styku s ostatními potravinami
• Nikdy nepokládejte vařené pokrmy či jídla na talíř nebo prkénko, na kterém bylo předtím syrové maso nebo ostatní tepelně nezpracované suroviny.
• Často myjte ruce, kuchyňská prkénka, nádobí, náčiní a pracovní plochy horkou vodou s mýdlem nebo detergentem
3. Vařte potraviny při bezpečné vnitřní teplotě – je to jediný způsob, zlikvidovat nebezpečné bakterie
• Používejte kuchyňský teploměr pro ověření vnitřní teploty masa, drůbeže a ostatních potravin. Teplotu kontrolujte v průběhu přípravy pokrmů.
• Nikdy si nepředvařujte pokrmy pro pozdější konečné dovaření. Zvyšujete tak riziko pomnožení bakterií.
4. Přepravujte potraviny bezpečně – udržujte chlazené potraviny v chladu a horké v horkém stavu
• Uchovávejte chlazené potraviny v chladu při max. 5°C. Umístěte je do přenosné chladničky s chladící gelovou vložkou nebo ledem.
• Udržujte horké potraviny při teplotě min. 60°C. Důkladně je zabalte a umístěte do isolované přepravky.
5. Je nutné ohřát pokrmy? – Tepelně upravené pokrmy musí být podávány horké. Zběžný ohřev je nebezpečný.
• Pro ohřev využijte sporák, troubu (i mikrovlnnou). Vše je nutné ohřát min na 74°C. Omáčky, polévky a masové šťávy se musí vařit.
6. Uchovávejte potraviny mimo rizikový interval teplot (5-60°C)
• Dodržujte pravidlo chladnému vše chladné a horkému vše horké
• Umístěte vařené pokrmy do ohřívacích mís, ohřívacích stolů a nebo zařízení na pomalý ohřev pokrmů
• Chlazené potraviny uchovávejte při teplotě max. 5°C. Umístěte potraviny do dóz a položte např. na ledovou tříšť.
7. Jste-li na pochybách, raději podezřelou potravinu vyhoďte.
* Zlikvidujte všechny potraviny, které byly ponechány při pokojové teplotě déle než 2 h.
* Nespotřebované zbytky pokrmů přendejte do menších dóz, zchlaďte a umístěte do chladničky nebo mrazničky.
I při přípravě velké rodinné oslavy nebo party s přáteli dodržujte zlaté pravidlo bezpečnosti potravin MYJ-ODDĚLUJ-VAŘ-CHLAĎ
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111