Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kojenci a malé děti

Imunitní systém kojenců a malých dětí není tak vyvinutý jako u dospělých jedinců. To znamená, že děti jsou vystaveny vyššímu riziku onemocnění a vyžadují tak zvláštní péči.

• Pro kojence myjte lahve v horké vodě s detergentem a sterilizujte ve sterilizačním roztoku, v parním sterilizátoru. Lahve lze také vyvařit.

• Pokud přidáváte vodu do pokrmů, mléka a ostatních nápojů určených pro malé děti, vždy používejte ochlazenou převařenou vodu.

• Teplé pokrmy připravujte tak, aby se důkladně provařily, vařící ihned ochlaďte na teplotu přijatelnou ke konzumaci.

• Vejce vždy vařte natvrdo, aby žloutek i bílek byly pevné nebo používejte pasterizovanou vaječnou hmotu.

• Udržujte kuchyň v dokonalé čistotě, zvláště podlahu, po které se malé děti rády plazí. Otřete dětské židličky, bryndáčky a místo, kde dítě jí, před a po každém jídle. Zajistěte, aby dětské plínky se nevyskytovaly v blízkosti potravin a v prostorách, kde se připravuje jídlo. Vždy si umyjte ruce po manipulaci se znečištěnou plenou.
(mch)


Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111