Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kancelář

Také v naší útulné kanceláři jsme vystaveni riziku onemocnění z potravin. Někdy nás ohrožují kolegové, někdy zase hřešíme my. Jak proti některým prohřeškům bojovat a ochránit své zdraví? Následující přehled uvádí nejběžnější pochybení společně s dobrou radou pro zajištění bezpečnosti potravin, tzv. BP tipem:

1. Houbička a hadřík v kuchyňce se používá na vše – na hrnky, další nádobí, otření stolu, dřezu. Ta samá houbička se používá již min dva měsíce.
BP – tip: Zkuste zavést papírové utěrky na jedno použití k utírání stolů a dřezů. Houbičku na nádobí často měňte nebo alespoň dezinfikujte. Při konzumaci potravin v kanceláři se doporučuje je pokládat na látkový nebo papírový ubrousek a ne přímo na pracovní desku stolu. Pro mytí hrnků používejte myčku na nádobí nebo je umyjte v horké vodě se saponátem čistou houbičkou na nádobí, poté je opláchněte v horké vodě a nechte oschnout na vzduchu. Nekontaminujte čisté nádobí špinavou utěrkou, která se někdy využívá k usušení rukou. Pokud nemáme kontrolu nad mytím „obecních“ hrnků, je lepší si přinést vlastní. Pro hosty je vhodné mít zvláštní nádobí.

2. Potraviny se nepřehledně kupí ve společné chladničce.
BP –tip: Některé firmy zavedly postup vyhazování neoznačených potravin ze společné lednice za určité časové období (týden, čtrnáct dní, měsíc). „Na milost“ se berou pouze ty potraviny, které jsou podepsané a doplněné prosbou o uchování.

3. Lidé si nemyjí ruce po použití toalety.
BP – tip Je politováníhodné, že se stále vyskytuje tento politování prohřešek proti základním principům zajištění bezpečnosti potravin. Doporučuje se umístit na viditelné místo mravoučný leták. Pro osoby, které si nemyjí ruce si pravděpodobně letáků „nevšimly“, je vhodné dát leták do kabinky či nad pisoár do výšky očí. Pokud hříšník (-ce) stále setrvává u svých bezohledných zvyků, upozorněte asertivně příslušnou osobu na základní pravidla osobní hygieny. Netřeba se zdráhat – jde o naše zdraví.

4. Na akcích, konferencích jsou potraviny uchovávány při pokojové teplotě.
BP-tip: Nikdy neuchovávejte rychle se kazící potraviny (mléko, sýry a ostatní mléčné výrobky, vejce, maso, uzeniny) při pokojové teplotě déle než 2 h. Také nakrájené ovoce a zelenina se nesmí dlouho uchovávat při pokojové teplotě. Při uchovávání potravin je nezbytné zohlednit tzv. „nebezpečnou zónu“ intervalu teplot, tj. 5-60°C.

5. Oběd z domova čí z restaurace „čeká“ při pokojové teplotě na svůj čas.
BP-tip: Tepelně upravené potraviny se nesmí uchovávat při pokojové teplotě déle než 2 hodiny. Oběd z domova  ihned po příchodu do práce uložte do chladničky a před konzumací důkladně prohřejte na více než 70°C. Uvedená opatření zajistí, aby potraviny byly uchovávány mimo interval „nebezpečné zóny“ teplot, tj. 5-60°C.
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111