Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je onemocnění vyvolané vnitrobuněčným parazitickým prvokem Toxoplasma gondii. Zdrojem infekce je nejčastěji nakažené vepřové a skopové maso, může jím být i zvěřina – maso srnčí a jelení.

K prvním příznakům patří horečka, svalové bolesti, bolest hlavy a nechutenství. Patogeneze je důsledkem vnitrobuněčného parazitismu a odumírání infikovaných buněk, zvláště v mozku a srdeční a kosterní svalovině. V těhotenství při kongenitální infekci (přenos infekce z matky na plod) dochází obvykle k potratům nebo předčasným porodům. Poškození a nefunkčnost postihují především centrální nervový systém. U prenatálně infikovaných dětí se příznaky onemocnění, poškození zraku a duševní zaostalost, projevují až později po porodu.

Toxoplasma gondii se ve svalovině a vnitřnostech poražených zvířat nepomnožuje. Prvok je citlivý na teplo a chlad. Prevence toxoplazmózy proto spočívá v důkladném tepelném zpracování masa. (old)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Editace CRISPRem zařídí živou vakcínu proti toxoplazmóze (6.1.2021)
SVS se účastní Národní výstavy hospodářských zvířat a techniky v Brně (11.5.2017)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111