Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Lněné semínko

Len (Linum usitatissimum L.) je prastará kulturní plodina pocházející z Asie. Je to středně vysoká bylina s bleděmodrými květy, plodem je tobolka s drobnými, povětšinou hnědými semínky. Lněné semínko se v poslední době stává oblíbenou součástí zdravé výživy, vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin typu n-3 (podobné mastné kyseliny se nacházejí i v rybách), které jsou prevencí chorob srdce a cév. Převážně se jedná o kyselinu linolenovou, které se ve stravě přijímá nedostatečné množství. Mimoto obsahuje lněné semínko značné množství kvalitních bílkovin (téměř dvakrát tolik co maso) a vysoké procento vlákniny (rozpustné i nerozpustné). Sto gramů lněného semínka obsahuje více vlákniny než je doporučovaná denní dávka (30 g). Dále byly v lněném semínku zjištěny ve značném množství látky ze skupiny polyfenolů, lignany, které napomáhají v prevenci nádorových onemocnění a dokonce i osteoporózy. Lněné semínko je vhodným doplňkem jídelníčku, před konzumací se ale musí rozdrtit, nebo se musí velmi důkladně rozkousat, protože celá zrna by prošla beze změny zažívacím traktem. Celé zrno je možno skladovat poměrně dlouhou dobu, drcené podléhá velmi brzy žluknutí. Lněné semínko se může přidávat do řady pokrmů včetně polévek, salátů, masových karbanátků, moučníků, palačinek aj. V pekárenském průmyslu se využívá i k dekoraci povrchu nejrůznějších druhů pečiva či chleba, zkouší se i použití lněné mouky jako náhrada části mouky pšeničné.

(kop)

                     

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111