Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Karagenany

Karagenany (též karrageenany) jsou extrakty z červených mořských řas (Rhodophyceae), zejména rodů Euchema, Chondrus a Gigantina. Jejich složení, resp. struktura je velmi variabilní v závislosti na místě původu. Základní strukturální jednotkou karagenanů je D-galaktopyranosa. Pro praktické použití je významná jejich schopnost reagovat s bílkovinami a vytvářet gel, který je odolný vůči zmrazování i tání, a to bez změny struktury či ztráty vody. Používají se především jako stabilizátory (E 407) do zmrzlin, zmrazených náplní a krémů, ve směsi s lecitinem pro zlepšení objemu a struktury pšeničného chleba.

Použití je regulováno vyhláškou 304/2004 o přídatných látkách.

(kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111