Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Burgery

Burger je americké pojmenování pro sendvič skládající se z grilované placky mletého masa, vložené mezi napůl horizontálně rozkrojenou housku. Burgery se nejčastěji připravují z mletého, šťavnatého hovězího masa, které se ochutí nejrůznějším kořením (bazalka, saturejka, česnek, muškát, paprika, pepř aj.), event. se k němu přidají ještě další ingredience (cibule, strouhanka, vejce aj.) a ze získané hmoty se vytvarují různě velké placičky, které se poté prudce opečou po obou stranách na rozpáleném oleji. Mohou se rovněž připravit grilováním nebo jiným způsobem tepelného opracování. Kromě masa se mezi housky často přidává salát, slanina, sýr a rajče.

V současné době jsou výrobci nabízeny burgery v nejrůznějších variantách jako burgery sýrové, zeleninové, špaldové, drůbeží, tofu, rybí, nízkotučné, vegetariánské, veganské, houbové apod.

Při přípravě burgerů, především masových, je třeba se vždy přesvědčit, zda je dokonale propečený. Střed burgeru by neměl být polosyrový nebo růžový a šťáva, vytékající po zapíchnutí vidličky by měla být průzračná nikoli krvavá. V případě konzumace nedokonale tepelně upraveného burgeru hrozí možnost alimentárních onemocnění. (kop, mil, 05/2020)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111