Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Brucelóza

Brucelóza (undulující, maltská, středozemní nebo gibraltarská horečka) je nebezpečná nákaza zvířat způsobená jedním ze čtyř druhů baktérií - brucella melitensis, brucella abortus, brucella suis a brucella canis. Jedná se o antropozoonózu, pro člověka jsou nebezpečné tři druhy bakterií:  B. melitensis, B. abortus a B. suis. V roce 2019 si tuto nákazu do ČR přivezli po šedesáti letech od vymýcení nákazy v ČR čtyři čeští cestovatelé z Arménie, kde na tamních salaších pili tepelně neošetřené mléko.  

Bruceléza je charakterizovaná akutním horečnatým stavem s žádnými nebo nečetnými objektivními nálezy, ale typická svým chronickým průběhem s relapsy horeček, slabostí, pocením a neurčitými bolestmi.

Zdrojem jsou nemocná zvířata, nejčastěji hovězí dobytek a vepři, ale onemocnění bylo popsáno i u jelenů, koní, losů, zajíců, krys a kuřat. Onemocnění se přenáší přímým kontaktem se sekrety nebo exkrety nemocných zvířat nebo požitím nepasterovaného mléka nemocných krav, koz nebo ovcí či mléčných výrobků vyrobených ze syrového mléka, které neprojdou tepelným ošetřením (viz pasterace a sterilace mléka). Nákaza je možná i přes oděrky a rány na kůži.

Vnímavost vůči nemoci je všeobecná. Inkubační doba se pohybuje od 5 dnů do několika měsíců (v průměru 2 týdny).
Léčba u lidí se se provádí antibiotiky. Prevencí je důsledná kontrola nezávadnosti potravin a pití pouze kontrolovaného, pasterizovaného mléka a výrobků z něho. Brucely ničí vysoké teploty, sluneční světlo a dezinfekční činidla. (old, man, 04/2020)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Zpráva EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2011 (10.4.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111