Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Brucelóza

Brucelóza (undulující, maltská, středozemní nebo gibraltarská horečka) je ve středoevropském regionu zřídka se vyskytující infekční onemocnění, charakterizované akutním horečnatým stavem s žádnými nebo nečetnými objektivními nálezy, ale typické svým chronickým průběhem s relapsy horeček, slabosti, pocení a neurčitými bolestmi. Původcem je bakterie - pro člověka jsou nebezpečné tři druhy bakterií: Brucella melitensis, B. abortus a B. suis. Zdrojem jsou nemocná zvířata, nejčastěji hovězí dobytek a vepři, ale onemocnění bylo popsáno i u jelenů, koní, losů, zajíců, krys a kuřat. Onemocnění se přenáší přímým kontaktem se sekrety nebo exkrety nemocných zvířat nebo požitím nepasterovaného mléka nemocných krav, koz nebo ovcí či mléčných výrobků vyrobených ze syrového mléka, které neprojdou tepelným ošetřením (viz pasterace a sterilace mléka). Vnímavost vůči nemoci je všeobecná. Inkubační doba se pohybuje od 5 dnů do několika měsíců (v průměru 2 týdny). Léčba se provádí antibiotiky. Prevencí je důsledná kontrola nezávadnosti potravin a pití pouze kontrolovaného, pasterizovaného mléka. (old)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Zpráva EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2011 (10.4.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111