Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Agaritin

Agaritin (1-(?-L-glutamyl)-2-[(4-(hydroxymethyl)fenyl]-hydrazin) je látka, která se vyskytuje pouze v pečárkách (žampionech) a má potenciálně karcinogenní a mutagenní účinky. Část agaritinu je v houbě metabolicky přeměněna na vysoce karcinogenní diazoniový derivát. U pěstovaných žampionů byl zjištěn obsah agaritinu velmi malý, a to 150-280 mg/kg. Trochu vyšší obsah je jen v mladých plodnicích a v kloboucích. U pečárek rostoucích v přírodě, a to zejména u některých druhů, je obsah této látky vyšší. Ale i zde, při rozumné spotřebě, konzumace těchto pečárek riziková prakticky není. U pěstovaných žampionů jsou obavy zcela zbytečné. Určitou pozornost je nutno věnovat zvýšené konzumaci pečárek z přírody, a to zejména u druhů ze skupiny pečárky ovčí, kde byl zjištěn obsah agaritinu dost vysoký. Potenciálně škodlivé je však jen požívání houby v syrovém stavu, protože agaritin je velmi nestálý. Skladováním při 2 °C po dobu 5 dnů nebo zmrazením a rozmrazením se odbourá okolo 70 % agaritinu, konzervováním se degraduje 90 % a vařením se rozkládá zcela. (old)

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111