Bezpečnost potravin

Autorizace droždí Lallemand D2 v Kanadě

Vydáno: 1. 6. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Obsah vitaminu D v kynutém pečivu v Kanadě může dosáhnout nejvýše 2,25 μg/100 g; lze použít výživové tvrzení „každodenní zdroj vitaminu D“. Doporučená dávka vitaminu D pro děti a staré osoby byla zvýšena.

Úřad Health Canada udělil „Interim Marketing Authorization“ (IMA) pro uvádění na trh droždí obohaceného vitaminem D2 „Lallemand D2“. Při použití tohoto droždí by měl obsah vitaminu D v pekařských výrobcích vzrůst nejvýše na 2,25 μg resp 90 MJ ve 100 g.

Kanadští pekaři nyní mohou své produkty propagovat, jako „každodenní zdroj vitaminu D“. Pro použití takového tvrzení je podmínkou, že produkt obsahuje alespoň 5 % z doporučené denní dávky vitaminu D v porci. Také musí být uvedeno nutriční složení formou tabulky.
Následně po vydání doporučení orgánem Institut of Medicine 30. 11. 2010, byla hodnota DRI (Dietary reference intake) pro vitamin D pro děti zvýšena z 200 na 600 MJ (z 5 na 15 μg) na a z 400 na 800 MJ (z 10 na 20 μg) pro dospělé osoby starší 70i let, kteří jsou minimálně vystavovány slunci.
Vzhledem k tomu, že vitamin D je poměrně nedostatkový, jsou jeho nové potravinové  zdroje velmi potřebné.
Bakers Journal, 71, 2011, č. 4, s. 6