Bezpečnost potravin

Aspergillus a aspergilóza

Vydáno: 27. 1. 2010
Autor:

Toxiny plísně Aspergillus. Využití plísně Aspergillus k produkci aditiv do živočišných krmiv. 4. konference o aspergilóze.

Plísně rodu Aspergillus, které produkují aflatoxiny, jsou v přírodě běžné a široce rozšířené. Mohou kolonizovat a kontaminovat obilí před sklizní i při skladování. Plodiny jsou zvláště náchylné k infekci způsobené plísněmi Aspergillus, a to při dlouhé expozici vysoké vlhkosti nebo při poškození, která způsobují extrémní podmínky, například sucho, kdy vstupní bariéry pro infekci jsou sníženy.
 
Přirozeným místem výskytu plísní Aspergillus je půda, rozkládající se vegetace, seno a zrní podléhající mikrobiálnímu rozkladu. Plísně napadají všechny druhy organických substrátů, kdykoli jsou příznivé podmínky pro jejich růst. Mezi takové podmínky patří vysoká vlhkost (nejméně 7 %) a vyšší teplota.
 
Mezi plodiny, které jsou často napadeny plísněmi Aspergillus, patří cereálie (např. kukuřice, čirok, rýže, pšenice), olejniny (např. podzemnice, sojové boby, slunečnice, bavlna), koření (např. chilli papričky, pepř černý, koriandr, kurkuma, zázvor) a ořechy (např. mandle, pistácie, vlašský ořech, kokos, para-ořech).
 
Toxin lze často najít v mléce zvířat, která byla krmena kontaminovanou potravou.
 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval bezpečnost (zdravotní nezávadnost) řady přípravků (aditiv do živočišných krmiv), které jsou fermentačními produkty nepatogenních kmenů Aspergillus oryzae (např. Amaferm, Ronozyme®) a Aspergillus niger (např. Natuphos® , Endofeed, glukosamin).
 
V roce 2006 EFSA stanovil tolerovatelný týdenní příjem (TWI) ochratoxinu A (OTA) – mykotoxinu, který přirozeně produkují určité plísně, např. Penicillium a Aspergillus – a to ve výši 120 ng/kg tělesné hmotnosti. Na základě údajů, které byly v té době k dispozici, byl týdenní příjem OTA u obecné populace v rozmezí 15–60 ng/kg tělesné hmotnosti, tj. značně pod limitem bezpečného příjmu. Více informací o práci EFSA zaměřené na aflatoxiny.
 
Enzym alfa-amyláza z Aspergillus oryzae se používá jako potravinářské aditivum (Komise Codex Alimentarius).
 
Aspergillus způsobuje onemocnění aspergilózu.
 
Ve dnech 4.–6.2.2010 se uskuteční v Římě (Itálie) již 4. konference věnovaná problematice aspergilózy. Konference se koná ve dvouletých intervalech od roku 2004 (San Francisco, Athény, Miami).