Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Arganový olej jako potravina nového typu do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Arganový olej jako potravina nového typu

Vydáno: 25.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Složení a použití arganového oleje.


Seznam potravin nového typu (PNT), u kterých se čeká na legislativní schválení pro uvedení na trh v rámci EU, se průběžně aktualizuje. Více informací o PNT je k dispozici zde. Na seznamu notifikovaných PNT se nachází mimo jiných arganový olej, tj. olej ze semen stromu Argania spinosa L.
Podle vyjádření AFSSA (francouzského úřadu pro bezpečnost potravin) se arganový olej velmi podobá ostatním jedlým olejům. Arganový olej je bohatý na přirozené tokoferoly, fenolové látky, karoteny, skvalen, esenciální mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny aj. V závislosti na metodě extrakce je arganový olej odolnější k oxidaci než olivový olej.
Arganový olej se používá při výrobě dipů (omáček k namáčení např. chleba), kuskusu, salátů aj. Zbytek z tradiční extrakce oleje je hustá pasta čokoládové barvy, která se nazývá “amlou”. Sladí se a podává se jako omáčka (dip) pro namáčení chleba při snídani. Chuť se podobá arašídovému máslu.
Arganový olej se také používá v kosmetickém průmyslu a v medicíně, např. při léčbě lupénky.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021