Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Antioxidanty stárnutí rozhodně nezpomalí do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Antioxidanty stárnutí rozhodně nezpomalí

Vydáno: 5.2.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Zpravodajský server iDNES.cz informuje o nové studii, která zpochybňuje studii z roku 1956 o volných radikálech.
Pokud jste uvěřili teorii, že antioxidanty zpomalí vaše stárnutí, měli byste změnit názor. Nový výzkum totiž ukazuje, že na rychlost stárnutí nemají žádný vliv.
Antioxidanty stárnutí nezpomalují, tvrdí nová studie publikovaná v časopise Genes and Development. Průzkum provedený v Institutu Healthy Ageing na University College London (UCL) zpochybňuje studii o volných radikálech z roku 1956.
 
Tehdy vznikla teorie, že stárnutí organismu je zapříčiněno přirozeným výskytem volných radikálů (reaktivní formy kyslíku), které způsobují molekulární poškození pokožky. Tým z UCL věří, že tuto teorii úspěšně vyvrátil svými pokusy na háďátku obecném (Caenorhabditis elegans). To je červ z kmene hlístic. Háďátko žije v půdě po celém světě a je významným modelovým organismem a nástrojem molekulární a vývojové biologie.
 
Stáří není vina volných radikálů
V tomto případě hlístice dostaly extra porci volných radikálů, což podle staré teorie mělo zkrátit jejich život. Místo toho však žily stejně dlouho jako běžné hlístice. To dovedlo vědce k závěru, že působení volných radikálů vůbec nemusí být hlavní příčinou stárnutí.
 
"Faktem je, že vlastně stále příliš nerozumíme základním mechanismům stárnutí - teorie o volných radikálech sice plnila znalostní vakuum přes padesát let, ale nebyla postavena na dostatečných důkazech," řekl časopisu Genes and Development vedoucí vědeckého týmu David Gems. "Je zřejmé, že oxidační poškození jednoznačně není univerzální a hlavní příčinou procesu stárnutí."
 
Členka týmu Virginia Warrenová dodala: "Výsledky této studie odmítají to, co bylo půl století považováno za samozřejmé - že superoxidy volné radikály jsou klíčovým faktorem stárnutí a je nutné je eliminovat."
 
Harmanova teorie
V roce 1956 Denham Harman, známý jako otec teorie o volných radikálech, naznačil, že poškození způsobené přílišným počtem volných radikálů v těle způsobuje stárnutí. Od té doby se začalo věřit, že antioxidanty by mohly proti volným radikálům bojovat. Proto byly začleněny do nejrůznějších "protistárnoucích" krémů a přípravků, stejně jako do dietních pilulek a doplňků stravy.
 
The Cochrane Collaboration, mezinárodní nezisková organizace poskytující aktuální informace o smyslu zdravotní péče, vydala souhrn výsledků sedmašedesáti studií, které zkoumaly antioxidanty a jejich vliv na snížení úmrtnosti. Ani tento nezávislý souhrn nezjistil žádné důkazy o tom, že by antioxidanty jako vitamin A, C, E, selen nebo beta karoten snižovaly úmrtnost nebo zpomalovaly stárnutí.
 
Zdravá strava je důležitá
Zjištěním, že volné radikály vlastně stárnutí nezpůsobují, výrazně klesá význam antioxidantů pro lidské tělo, ať už ve stravě či v krémech a mastích. Drahý krém plný antioxidantů vás sice před vráskami neochrání, ale neznamená to, že by zdravá strava bohatá na antioxidanty měla vymizet z jídelníčků.
 
"Samozřejmě že stále potřebujeme jíst zdravě, abychom snížili riziko cukrovky, srdečních onemocnění a osteoporózy," varuje Warrenová.
 
Nejznámější antioxidanty
- Vitamin A a karotenoidy: mrkev, dýně, brokolice, sladké brambory, rajčata, kapusta, broskve, meruňky (jasně zbarvené ovoce a zelenina)
- Vitamin C: citrusy jako pomeranče a limetka, zelené papriky, brokolice, listová zelenina, jahody a rajčata
- Vitamin E: ořechy a semena, celozrnné potraviny, listová zelenina
- Selen: ryby, červené maso, vejce, česnek, celozrnné potraviny
- Flavonoidy: sója, červené víno, hroznové víno, granátová jablka, brusinky
- Lykopen: rajčata a rajčatové produkty
- Lutein: kapusta, brokolice, kiwi, špenát
- Lignan: lněná semínka, ovesné vločky, ječmen, žito
 
Zdroj: iDNES.cz
 
Pozn.: Další informace o antioxidantech, vitaminu A a karotenoidech, vitaminu C, vitaminu E, selenu, flavonoidech, lykopenu, luteinu najdete v A–Z slovníku bezpečnosti potravin pro spotřebitele.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021