Bezpečnost potravin

Antioxidační a protizánětlivý polyfenol z oliv

Vydáno: 5. 7. 2007
Autor: pospisilova

Společnost CreAgri Inc. využívá patentovaný postup získávání hydroxytyrosolu s názvem HIDROX® z vodné fáze při výrobě olivového oleje.

Středomořská strava je příznivě hodnocena jako prostředek ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby a k všeobecnému zlepšení zdraví. Součástí této stravy bohaté na antioxidanty a s nízkým obsahem trans-tuků je i olivový olej, k jehož aktivním složkám patří více než 30 polyfenolů. Jeden z nejvýznamnějších je hydroxytyrosol s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Údajně má schopnost zpomalovat proces stárnutí kůže tím, že stabilizuje membrány buněk plazmy.
Americká společnost CreAgri Inc. nyní využívá patentovanou průmyslovou metodu extrakce hydroxytyrosolu z ekologicky produkovaných oliv. Při výrobě je používán speciální proces drcení oliv a speciální způsob zpracování oddělené vodné fáze, při němž je hydroxytyrosol uvolněn a stabilizován z prekursoru oleuropeinu. Výrobek s názvem HIDROX®. Je určen jako součást funkčních potravin a je distribuován společností DSM Nutritional Products. Při testování na myších HIDROX inhibuje produkci cytokinu TNF-alfa (tumor nekrotizujicí faktor alfa), který se podílí na zánětlivých procesech.
V kombinaci s glukosaminem dochází k synergickému účinku z hlediska omezení zánětů. HIDROX získal v USA statut GRAS pro aplikaci do řady potravin a nápojů.
 
Poznámka
Španělská společnost Genosa patentovala již v r. 2003 postup extrakce koncentrátu polyfenolů z rostlinných olejů s označením Hytolive.
Společností Puratos je využíván např. jako přísada do chleba.
Italští výzkumníci vyvinuli v rámci projektu EU technologii znovuzískávání bioaktivních antioxidantů z odpadních vod z výroby olivového oleje.