Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Antioxidační a protizánětlivý polyfenol z oliv do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Antioxidační a protizánětlivý polyfenol z oliv

Vydáno: 5.7.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Společnost CreAgri Inc. využívá patentovaný postup získávání hydroxytyrosolu s názvem HIDROX® z vodné fáze při výrobě olivového oleje.
Středomořská strava je příznivě hodnocena jako prostředek ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby a k všeobecnému zlepšení zdraví. Součástí této stravy bohaté na antioxidanty a s nízkým obsahem trans-tuků je i olivový olej, k jehož aktivním složkám patří více než 30 polyfenolů. Jeden z nejvýznamnějších je hydroxytyrosol s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Údajně má schopnost zpomalovat proces stárnutí kůže tím, že stabilizuje membrány buněk plazmy.
Americká společnost CreAgri Inc. nyní využívá patentovanou průmyslovou metodu extrakce hydroxytyrosolu z ekologicky produkovaných oliv. Při výrobě je používán speciální proces drcení oliv a speciální způsob zpracování oddělené vodné fáze, při němž je hydroxytyrosol uvolněn a stabilizován z prekursoru oleuropeinu. Výrobek s názvem HIDROX®. Je určen jako součást funkčních potravin a je distribuován společností DSM Nutritional Products. Při testování na myších HIDROX inhibuje produkci cytokinu TNF-alfa (tumor nekrotizujicí faktor alfa), který se podílí na zánětlivých procesech.
V kombinaci s glukosaminem dochází k synergickému účinku z hlediska omezení zánětů. HIDROX získal v USA statut GRAS pro aplikaci do řady potravin a nápojů.
Prepared Foods. 2007, č. 1, s. NS 10
 
Poznámka
Španělská společnost Genosa patentovala již v r. 2003 postup extrakce koncentrátu polyfenolů z rostlinných olejů s označením Hytolive.
Společností Puratos je využíván např. jako přísada do chleba.
Italští výzkumníci vyvinuli v rámci projektu EU technologii znovuzískávání bioaktivních antioxidantů z odpadních vod z výroby olivového oleje.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018