Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Antiobezitní účinky lipidů z hnědé mořské řasy do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Antiobezitní účinky lipidů z hnědé mořské řasy

Vydáno: 6.4.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Antiobezitní účinky se přisuzují fukoxantinu v řase.
Na japonském ostrově Hokkaido se ročně vyprodukuje asi 30–40 tisíc tun odpadu ze zpracování hřebenatek (mušlí). Vnitřnosti hřebenatek, které obsahují zvýšené hladiny těžkých kovů, se považují za vážné riziko pro životní prostředí. Vnitřnosti hřebenatek obsahují také velké množství fosfolipidů. Fosfolipidy z hřebenatek jsou bohaté na n-3 polynenasycené mastné kyseliny (n-3 PUFA), např. EPA a DHA. Uvedené mastné kyseliny mají řadu pozitivních účinků na zdraví lidí i zvířat. Uvádí se např. zlepšení metabolismu lipidů, prevence koronárního onemocnění srdce, snížení zánětlivých procesů, ale i snížení adipozity (otylosti) u zvířat krmených stravou s vysokým obsahem tuku.
Zjistilo se, že ke zlepšení metabolismu lipidů dochází při konzumaci lipidů z Undaria pinnatifida (hnědé mořské řady). Byly získány důkazy in vivo a in vitro o antiobezitním účinku lipidů z této řasy. Tento účinek se přisuzuje fukoxantinu a jeho metabolitům v lipidech Undaria pinnatifida.
Na základě získaných poznatků výzkumníci v Japonsku vyvinuli kapsle obsahující fosfolipidy z hřebenatky bohaté na n-3 PUFA, do kterých byly začleněny fosfolipidy z Undaria pinnatifida obsahující fukoxantin. Antiobezitní účinek kapslí se ověřoval na modelových zvířatech.
Zjistilo se, že aplikace kapslí obsahujících samotné fosfolipidy z hnědé řasy nebo fosfolipidy z řasy a hřebenatky (aplikace fosfolipidů prostřednictvím pitné vody) vedla k významnému snížení hmotnosti ve srovnání s kontrolní skupinou. Ze studie vyplynulo, že přídavek fosfolipidů z hnědé mořské řasy do fosfolipidů z hřebenatky pomocí zapouzdřování vede k dalšímu zvýšení antiobezitních účinků těchto bioaktivních lipidů. 
Zdroj: Journal of Food Science 76, 2011, č. 1, s. H2–H6
Objednávka kopie článku

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018