Antimikrobiální aktivita vodného extraktu yerba maté proti Escherichia coli O157:H7 a Staphylococcus aureus
Vydáno: 24. 11. 2011
Autor: Ing. D. Nehasilová
Rozpustné extrakty yerba maté jsou přírodní antimikrobiální látky, které mohou být přidávány do potravinářských výrobků za účelem prodloužení jejich trvanlivosti.

K inhibici nebo inaktivaci mikroorganismů v potravinách se používá řada fyzikálních nebo chemických metod, ale zejména v posledním období stoupá zájem o přírodní antimikrobiální konzervaci potravin. V rámci americké studie byly hodnoceny extrakty ze 4 obchodních značek čaje z hlediska jejich schopnosti inhibovat nebo inaktivovat bakteriální patogeny, které jsou příčinou alimentárních chorob. Hlavním cílem bylo vyhodnotit potenciální využití extraktů z hlediska
komerčního využití. Byla prověřována antimikrobiální aktivita dialyzovaných vodných extraktů vůči gramnegativním (E. coli O157:H7) a grampozitivním (Staphylococcus aureus) humánním a alimentárním patogenům. S. aureus byl mnohem citlivější na působení extraktů v porovnání s E. coli O157:H7. Minimální baktericidní koncentrace (MBCs) proti E. coli O157:H7 a S. aureus byly zjištěny přibližně v rozmezí 150 až 180 μg/ml a 25 až 30 μg/ml. Testované uruguayské obchodní značky čaje se vyznačovaly nižší redukční aktivitou vůči E. coli O157:H7 v porovnání se značkami argentinskými. Američtí vědci tak dospěli k závěru, že by yerba maté mohla být využita jako antimikrobiální látka v boji proti těmto patogenním baktériím v potravinách a nápojích.

Burris, K.P. – Davidson, P.M. – Stewart, Ch.N. – Harte, F.M.:
Antimicrobial Aktivity of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Aqueous Extracts against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus
Journal of Food Science, 76, 2011, č. 6, s. M456-M462