Bezpečnost potravin

Antimikrobiální aktivita vodného extraktu yerba maté proti Escherichia coli O157:H7 a Staphylococcus aureus

Vydáno: 24. 11. 2011
Autor: Ing. D. Nehasilová

Rozpustné extrakty yerba maté jsou přírodní antimikrobiální látky, které mohou být přidávány do potravinářských výrobků za účelem prodloužení jejich trvanlivosti.

Yerba maté je čajový nápoj převážně konzumovaný obyvateli Jižní Ameriky (Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay), ale zejména v posledním období získává na popularitě i ve Spojených státech jako přísada do funkčních potravin nebo ve formě doplňků stravy. Yerba maté se připravuje ze směsi sušených lístků cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Složení yerba maté nebylo dosud úplně prozkoumáno, jedná se o řadu polyfenolů, xanthinů, kaffeoylcholinových kyselin, saponinů a minerálních látek a silně závisí na podmínkách pěstování a zpracování. Studie naznačují, že by konzumace yerba maté mohla mít účinky antioxidační, diuretické, antidiabetické, antiobezitologické, chemopreventivní, fungicidní a stimulační. O antimikrobiálních vlastnostech Yerby maté však dosud existuje pouze limitované množství vědeckých informací.
 
K inhibici nebo inaktivaci mikroorganismů v potravinách se používá řada fyzikálních nebo chemických metod, ale zejména v posledním období stoupá zájem o přírodní antimikrobiální konzervaci potravin. V rámci americké studie byly hodnoceny extrakty ze 4 obchodních značek čaje z hlediska jejich schopnosti inhibovat nebo inaktivovat bakteriální patogeny, které jsou příčinou alimentárních chorob. Hlavním cílem bylo vyhodnotit potenciální využití extraktů z hlediska komerčního využití. Byla prověřována antimikrobiální aktivita dialyzovaných vodných extraktů vůči gramnegativním (E. coli O157:H7) a grampozitivním (Staphylococcus aureus) humánním a alimentárním patogenům. S. aureus byl mnohem citlivější na působení extraktů v porovnání s E. coli O157:H7. Minimální baktericidní koncentrace (MBCs) proti E. coli O157:H7 a S. aureus byly zjištěny přibližně v rozmezí 150 až 180 μg/ml a 25 až 30 μg/ml. Testované uruguayské obchodní značky čaje se vyznačovaly nižší redukční aktivitou vůči E. coli O157:H7 v porovnání se značkami argentinskými. Američtí vědci tak dospěli k závěru, že by yerba maté mohla být využita jako antimikrobiální látka v boji proti těmto patogenním baktériím v potravinách a nápojích.
 
Burris, K.P. – Davidson, P.M. – Stewart, Ch.N. – Harte, F.M.:
Antimicrobial Aktivity of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Aqueous Extracts against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus
Journal of Food Science, 76, 2011, č. 6, s. M456-M462