Bezpečnost potravin

Antimikrobiální aktivita pikolinové kyseliny a jejích solí

Vydáno: 10. 2. 2009
Autor:

Pikolinová kyselina a její soli představují nový potenciální konzervační prostředek pro potraviny a kosmetické prostředky.

Pikolinová kyselina je produkt rozkladu L-tryptofanu v lidském těle. Pikolinová kyselina váže kovové ionty. Cr-pikolinát se používá jako doplněk stravy ke snižování hmotnosti, Zn-pikolinát má antioxidační účinek a používá se u pacientů s plicním onemocněním.
V Polsku provedli studii, jejímž cílem bylo odhadnout antimikrobiální aktivitu pikolinové kyseliny, pikolinátu sodného a draselného a tuto aktivitu porovnat s odpovídajícími deriváty kyseliny benzoové. Antimikrobiální účinky se sledovaly vůči Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Candida albicans.
Zjistilo se, že pikolinová kyselina a pikolinát sodný vykazují vysokou antimikrobiální aktivitu při pH = 5,0 a 7,0. Pikolinová kyselina a její soli představují nový potenciální konzervační prostředek pro potraviny a kosmetické prostředky.