Antibiotická rezistence baktérií izolovaných z ovoce a zeleniny
Vydáno: 3. 2. 2012
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Míra rezistence baktérií izolovaných z farmových vzorků zeleniny a ovoce byla v rámci německé studie vyšší než u vzorků z retailových obchodů.

Míra rezistence baktérií izolovaných z farmových vzorků byla vyšší než u vzorků z retailových obchodů, rozdíly byly vždy signifikantní. To naznačuje, že vyjádřená rezistence je na úkor životaschopnosti baktérií, neboť rostlinné produkty zakoupené přímo na farmě byly pravděpodobně čerstvější než v supermarketu a nebyly vystaveny stresovým faktorům (transport, skladování). Nicméně toto by nemělo odradit zákazníky od nákupu přímo na farmě, protože celková rezistence nebyla vyšší než u baktérií lidského a živočišného původu. Místo toho je třeba striktně dodržovat doporučené hygienické zásady jako je např. loupání a důkladné očištění syrových produktů rostlinného původu před konzumací, protože tak je možné nejenom zabránit vzniku alimentárních nákaz, ale inhibovat také příjem a šíření zárodků rezistentních vůči baktériím.
K. Schwaiger et al.
Antibiotic resistance in bacteria isolated from vegetables with regards to the marketing stage (farm vs. supermarket)
International Journal of Food Microbiology, 148, 2011, č. 3, s. 191–196
Antibiotic resistance in bacteria isolated from vegetables with regards to the marketing stage (farm vs. supermarket)
International Journal of Food Microbiology, 148, 2011, č. 3, s. 191–196