Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Anhydrofruktosa – nové neenergetické sladidlo do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Anhydrofruktosa – nové neenergetické sladidlo

Vydáno: 18.1.2008
Tisk článku
Anyhdrofruktosa ze škrobu se může používat jako sladidlo pro neenergetické potraviny včetně pekařských výrobků, má využití i ve farmacii a zelené chemii.
Společnost Danisco uzavřela s japonskou firmou Japan's Nihon Starch Co licenční smlouvu na technologii anhydrofruktosy, která umožní uvést na trh nové neenergetické sladidlo. Anhydrofruktosa je cukr vyskytující se přírodně v jedlých houbách a řasách, běžně se vyrábí v průmyslovém měřítku z glukosy, v této verzi ale s příslušným energetickým obsahem. Společnost Danisco po několikaletém výzkumu vyvinula způsob výroby neenergetické anyhdrofruktosy ze škrobu, která má téměř totožnou chuť jako originální produkt, a může se proto používat jako sladidlo pro potraviny zahrnované do segmentu neenergetických produktů, včetně pekařských. Vzhledem k tomu, že anhydrofruktosa vykazuje i antimikrobiální účinky na gram-pozitivní bakterie, uplatní se rovněž v oblasti bezpečnosti potravin (především masa) a jako přírodní antioxidans k prodlužování doby údržnosti výrobků. Mimoto má i četné nepotravinářské využití, kupříkladu ve farmaceutickém průmyslu, kde se využívá její schopnosti dodávat sladkou chuť bez současného zvýšení energetického obsahu. Další oblastí využití je zelená chemie, kde se anhydrofruktosa může využívat v produkci biopaliv. Společnost Danisco získala japonský patent v květnu 2004. Společnost Nihon Starch Co je považována za jednoho z největších japonských výrobců škrobu a potravin.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=82511-danisco-nihon-starch-anhydrofructose-sweetener-calorie-free 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018