Bezpečnost potravin

Analýza prokázala přítomnost koňské DNA v hovězím mase na českém trhu

Vydáno: 20. 2. 2013
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 2. 2013.

Ve vzorcích mražených potravin s mletým hovězím masem, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v maloobchodní síti v České republice minulý týden, potvrdila analýza DNA přítomnost koňského masa. Protokol o laboratorní zkoušce uvádí: „V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA.“ Příměs nedeklarovaného koňského masa byla dosud prokázána u dvou šarží potravin:
Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 24. 2. 2014, výrobní šarže: 24/02/14 240/12 8:30, země původu: Lucembursko,
Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 18. 10. 2013, výrobní šarže: 18/10/13 111/12 17:03, země původu: Lucembursko.
Oba vzorky inspekce odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s., Rokycanská 1385/130 v Plzni. SZPI nařídila prodejci, aby klamavě označené výrobky neprodleně stáhnul ze své tržní sítě.
Koňské maso není pro člověka škodlivé a je nabízeno k prodeji i v České republice. Prokáže-li laboratorní analýza přítomnost koňského masa ve výrobku a tato složka není označena na obalu potraviny v souladu s požadavky potravinářského práva, jedná se o delikt s právní kvalifikací klamání spotřebitele. Zákon zde umožňuje uložit sankci do výše tří milionů korun.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI