Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Analogy sýrů vytěsňují mléko do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Analogy sýrů vytěsňují mléko

Vydáno: 21.7.2009
Tisk článku
V Německu se při výrobě hotových jídel, pečiva a v gastronomii stále častěji místo sýrů používají sýrové náhražky.
Používání analogů (náhražek) sýrů na pizzy, housky a bagety v Německu zvedá hladinu emocí. Šetření hesenské zemské laboratoře prokázalo, že z 92 housek 35 bylo posypáno náhražkou sýra. V Bádensku-Wirtembersku bylo při analýze odebraných vzorků příslušnými úřady prokázáno, že 20 % restaurací používalo místo sýrů směs kaseinu, rostlinného tuku a vody.
Firma Jeneil Bioproducts Ulricha Wiedemanna se sídlem v německém Schechenu s tržním podílem ve výši 5 % se zaměřuje výhradně na dodávku komponentů pro výrobu sýrových náhražek. Jeneil Biopructs však není jediným podnikem zaměřeným na tento druh podnikatelských aktivit. Také mlékárny nabízejí imitace sýrů. Tyto výrobky prodávají pod jiným označením jako např. „Pizza-mix“ nebo „Gastro-mix“. Mlékárna Meggle z Wasserburgu označuje tento typ výrobků jako „Food Preparation“, mlékárna Rocker z Aurichu hovoří o potravinářských přípravcích. Další dodavatelé jsou např. FrieslandCampina a BMI.
 
Svaz zemědělců, BDM a společnosti na ochranu spotřebitelů kritizují používání sýrových analogů a pokládají ho za klamání spotřebitele, protože jsou stále častěji sýry, které musí být ze 100 % vyrobeny z mléka, bez jednoznačného označení nahrazovány v hotových jídlech, hlubokozmrazených pizzách a v gastronomii sýrovými náhražkami. Výrobci získávají z takové náhrady v porovnání s tradičním sýrem profit na úrovni cca 40 %. Kromě toho je imitace sýra i teplotně stálejší.
 
Svazy a společnosti na ochranu spotřebitele doporučují nyní, aby se kontrolní úřady zaměřily na detailní  zkoumání předpisů upravující označování potravin.
 
Analog-Käse verdrängt Milch
Top Agrar, 2009, č. 6, s. R 3
Objednávka kopie článku
     
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021