Bezpečnost potravin

Americké úřady schválily geneticky vylepšené „fialové“ rajče

Vydáno: 20. 9. 2022
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Po více než desetiletí vývoje nutričně posíleného fialového rajčete dospělo americké ministerstvo zemědělství (USDA) k závěru, že tato geneticky modifikovaná zelenina je bezpečná. Jde o rajčata, která jsou editována tak, aby obsahovala 10krát víc antioxidantů, než je u rajčat běžné.

Kredit: Norfolk Plant Sciences.Studie z roku 2008 ověřila vliv rajčat s posíleným obsahem antokyanů u laboratorních myších s rakovinou. Myši krmené fialovými rajčaty přežívaly o 30 procent déle než myši na běžné stravě.

Cathie Martin z výzkumného týmu tehdy uvedla, že jde o jeden z prvních příkladů metabolického inženýrství, který je slibný v podpoře zdraví prostřednictvím stravy a může omezit vliv chronického onemocnění. Tehdy to byl první příklad geneticky modifikované plodiny, která může být přínosná pro každého zákazníka.

GM plodiny ovšem mají komplikovaný osud. Od té doby uplynulo 14 let, než fialová rajčata prošla svízelným procesem úředního schvalování. Teď získala důležité povolení agentury Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) ministerstva zemědělství. Fakticky to znamená, že dotyčná geneticky modifikovaná plodina už není striktně kontrolována, pokud jde o to, kde a jak může být pěstována. Od tohoto povolení mohou být fialová rajčata pěstována kdekoliv ve Spojených státech, stejně jako kterákoliv jiná povolená plodina.

USA se tak stávají první zemí světa, kde se fialová rajčata mohou pěstovat. Jejich tvůrci věří, že by je brzy mohli povolit i ve Velké Británii.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Genetically modified purple tomato approved by US regulators (newatlas.com)

 

Zdroj: Gate2Biotech