Bezpečnost potravin

Alternativou k rybaření by se mohlo stát rybí maso z bioreaktoru

Vydáno: 6. 8. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů FAO je neustále zhruba 90 procent veškerých zdrojů živých ryb využíváno až do krajnosti nebo až přelovováno. Lidí přitom stále ještě přibývá a stále víc jich na rybách závisí jako na klíčovém zdroji proteinů.

Kredit: Fraunhofer-Gesellschaft.Německá společnost „Bluu Biosciences“ vycházející z vědecké práce Výzkumného centra pro mořskou biotechnologii „Fraunhofer Research and Development Center for Marine and Cellular Biotechnology EMB“ přináší zajímavé řešení „rybího“ problému. Společnost se zabývá produkcí rybího masa, které nepochází z oceánu, nýbrž z bioreaktoru, v němž rostou skutečné rybí buňky. Pěstované maso pochopitelně eliminuje celou řadu negativ, které přináší rybolov.

Bluu Biosciences je první evropská společnost, která je specializovaná na vývoj a produkci pěstovaného rybího masa. Celosvětově se v tomto odvětví zabývá pěstováním rybího masa z buněk živých ryb v bioreaktoru jen hrstka společností. Bluu Biosciences tím pádem vyplňuje mezeru na trhu.

Téměř všude se loví více ryb, než kolik se jich tam může přirozeně obnovovat. To ohrožuje zásadní zdroje potravy pro stovky milionů lidí. Pěstované rybí maso, které je produktem moderní biotechnologie, může změnit pravidla hry a zásadně přispět k zajištění potravinové bezpečnosti pro budoucnost.

Jak uvádí zakladatel a jednatel společnosti „Bluu Biosciences“ Sebastian Rakers, jejich společnost sází na rychle rostoucí trh a cirkulární ekonomiku. Pěstované rybí maso je v tomto ohledu slibné.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Alternative to fishing – cell-based fish from the bioreactor (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech