Bezpečnost potravin

Alimentární infekce z ovoce a zeleniny

Vydáno: 17. 2. 2009
Autor:

Ovoce a zelenina se mohou stát příčinou alimentární infekce nejrůznějšího původu. Jako zdroj bývají podceňovány.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/forejtova/moehren_bund_01.jpg]Minneapolis / Atlanta (lme) – Syrové ovoce a zelenina mohou zásadně prospět našemu zdraví, ale v ojedinělých případech mohou také fungovat jako iniciátor vzniku alimentární infekce. Tuto skutečnost si ale spotřebitelé, obchodníci, zpracovatelé a kontrolní a dozorové orgány často neuvědomují. Pod drobnohledem se jako původci propuknutí choroby obvykle ocitají pouze „známí podezřelí“ jako jsou vejce, drůbež a maso a jiné rostlinné zdroje infekce zůstávají neodhaleny.
 
V odborném časopise „Epidemiology and Infection“ tuto skutečnost demonstrovali vědci ze speciálního centra v Atlantě „United States Centers for Disease Control and Prevention“ a z univerzity v Minnesotě a Minneapolisu na celé řadě alimentárních infekcí, které byly iniciovány konzumací ovoce a zeleniny. Podrobně popsali případy salmonelózy způsobené konzumací rukoly, bazalky, melounů, celého pepře, klíčků vojtěšky nebo E.coli infekce následkem konzumace špenátu. Zadokumentovány byly případy přenosu zárodků Yersinia pseudotuberculosis prostřednictvím hlávkového salátu nebo norovirů na malinách do organismu lidí.  
 
Pramen: M. F. Lynch, R. V. Tauxe,  C. W. Hedberg: The growing burden of foodborne outbreaks due to contaminated fresh produce: risks and opportunities.
Epidemiology and Infection, 3, 2009, 307-315
 
Lebensmittelinfektion über Obst und Gemüse oft unterschätzt
[cit. 2008-02-16], www.animal-health-online.de