Bezpečnost potravin

Alimentární infekce vyvolané konzumací rajčat a salátu

Vydáno: 12. 6. 2008
Autor:

Ve Spojených státech se množí počet alimentárních nákaz vyvolaných zárodkem Salmonella Saintpaul.

Atlanta / Washington – Již od dubna letošního roku registrují americké zdravotnické úřady velké množství alimentárních infekcí u lidí, vyvolaných dosud zřídka se vyskytujícím druhem salmonel. Jak sdělili odborníci z Centra kontroly chorob a jejich prevence (CDC), byl
zaznamenán [http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Nehasilova/tomate_02_thumbnail.jpg]výskyt choroboplodného zárodku Salmonella Saintpaul v těchto amerických státech: Nové Mexiko (36 osob), Arizona (7), Colorado (1), Idaho (2), Illinois (12), Indiana (1), Kansas (3), Oklahoma (3), Utah (1), Virginia (2) a Wisconsin (2). Podle dosavadních epidemiologických šetření se mohou alimentární infekce vyskytnout v souvislosti s konzumací syrových rajčat.
Již v roce 2006 byly zaznamenány případy infikování amerických občanů následkem konzumace rajčat kontaminovaných salmonelami.
V americké státě Washington sledují úřady celou řadu infekcí vyvolaných enterohaemorhagické zárodky E. coli (EHEC). Jako zdroj této infekce byly identifikovány koli baktérie typu O157:H7 v baleném římském salátu.
EHEC bakterie mohou vyvolat průjmová onemocnění, vyznačující se dramatickým průběhem. Život ohrožující komplikace mohou postihnout zejména děti mladší 6 let, starší osoby nebo lidi s oslabenou obranyschopností, u kterých může se může vyvinout u 5 až 10 % případů v souvislosti s výskytem symptomů v trávicím traktu hemolyticko-uremický syndrom (HUS). Většinou se manifestuje poškozením cév, červených krvinek a ledvin. Dalšími komplikacemi mohou být krvácení do mozku, neurologické poruchy a poškození dalších orgánů (slinivky, srdečního svalu).
USA: Erneut Lebensmittelinfektionen über Tomaten und Salat. [cit. 2008-06-10],