Bezpečnost potravin

Alergická reakce na červené barvivo E 120

Vydáno: 4. 2. 2006
Autor:

Vzhledem k četným případům alergické reakce na potraviny a kosmetické přípravky s obsahem košenilového extraktu a karmínu (E 120), navrhuje Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) deklaraci tohoto barviva na výrobcích.

Úřad pro potraviny a léky v USA (US FDA) vydal dne 30. ledna 2006 zprávu, že bude iniciovat revizi svých požadavků týkajících se použití extraktu z košenily a karmínu. Vzhledem k tomu, že byla hlášena řada případů alergické reakce na potraviny a kosmetické výrobky s obsahem tohoto barviva, navrhuje FDA změnu legislativy (Food and Drug Administration Modernization Act, FDAMA, 1997) v tom smyslu, aby se přítomnost extraktu z košenily a karmínu ve výrobcích (potravinách a kosmetických preparátech) deklarovala na obalu výrobků. Pro volně prodejné léky (OTC preparáty) bylo toto opatření již implementováno.

 

FDA

 

Pozn.:

Vyhláška č. 54/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví ČR, kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, definuje barvivo E 120: košenila, kyselina karmínová, karmíny následovně:

Karmíny a kyselina karmínová se získávají z vodných, vodně alkoholických nebo alkoholických extraktů z košenily, která sestává ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa. Barevnou látkou je kyselina karmínová. Komerční produkty mohou také obsahovat bílkovinný materiál pocházející z původního hmyzu a mohou ……” viz Sbírka zákonů.

 

Dactylopius coccus