Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Aktualizace vědeckého stanoviska EFSA k bezpečnosti kouřového aroma Fumokomp do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Aktualizace vědeckého stanoviska EFSA k bezpečnosti kouřového aroma Fumokomp

Vydáno: 1.8.2011
Tisk článku
Autor: MZe
Zpráva EFSA ze dne 27. 7. 2011.

Aktualizace vědeckého stanoviska EFSA k bezpečnosti kouřového aroma - primárního produktu Fumokomp

Kouřová aromata přidávaná do potravin nahrazují proces uzení nebo dodávají potravinám, které se tradičně neudily, kouřové aroma. Vyrábějí se řízenou tepelnou degradací dřeva za omezeného přístupu kyslíku (pyrolýzou), následovanou kondenzací par a frakcionováním výsledných tekutých produktů, tzv. primárních produktů (Primary Products).

Primární produkty (základní kondenzáty a základní dehtová frakce) se mohou dále zpracovávat a vyrábějí se z nich kouřová aromata, která se aplikují v potravinách nebo na potravinách.

Nařízení Evropské parlamentu a Rady (ES) č. 2065/2003 o kouřových aromatických přípravcích používaných nebo určených k použití v potravinách nebo na jejich povrchu, stanovuje postupy Společenství pro posuzování bezpečnosti a autorizaci kouřových aromat určených pro použití v nebo na potravinách. Uvádí se zde, že použití primárního produktu v nebo na potravinách lze povolit tehdy, pokud se dostatečně prokáže, že nepředstavuje riziko pro spotřebitele.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil v roce 2009 Metody posuzování dietetické expozice primárními produkty pro kouřová aromata a přehled hodnotících zpráv primárních produktů včetně výrobku Fumokomp: Zesti Smoke Code 10, Smoke Concentrate 809045, Unismoke, Scansmoke PB 1110, Scansmoke SEF7525, SmokEz C-10, SmokEz Enviro 23, Fumokomp.

Další informace o kouřových aromatech a aktualizaci vědeckého stanoviska k bezpečnosti primárního produktu Fumokomp můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, a také Informačního centra bezpečnosti potravin (ICBP).

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2308.htm http://www.bezpecnostpotravin.cz/kourova-aromata-(2).aspx

Zdroje: EFSA, ICBP

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018