Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Akrylamid je relativně bezpečný do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Akrylamid je relativně bezpečný

Vydáno: 21.1.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Podle amerických studií nemají malé dávky akrylamidu z potravin (denně 0,2 až 4,0 mikro gramy/kg) vliv na riziko vzniku rakoviny.
Akrylamid - toxická a kancerogenní látka, která se používá při ošetření odpadních vod a při výrobě papíru, se přirozeně objevuje v některých škrobnatých potravinách. Vytváří se při vysokých teplotách reakcí asparaginu s redukujícími cukry a jeho množství se zvyšuje s výší teploty a délkou trvání ohřevu.
Podle šetření provedeného americkým úřadem FDA se příjem akrylamidu odhaduje na 0,4 μg/kg tělesné hmotnosti (u osob ve věku nad 2 roky), podle šetření americké Rady pro zemědělské vědy a technologii (CAST) je to v závislosti na stravovacích zvyklostech 0,2 - 1,4 μg/kg, ale může dosáhnout až 4 μg/kg tělesné hmotnosti.
Od r. 2002, kdy švédští vědci na přítomnost akrylamidu v potravinách upozornili, se provádějí jak výzkumy možností omezení jeho vzniku, tak i výzkumy vlivu na zdraví.
Vzhledem k tomu, že potraviny obsahující akrylamid tvoří asi 40 % energetického příjmu, má však snížení jeho obsahu v některých potravinách jen nepatrný význam. Pokud by se zcela eliminoval akrylamid v hranolkách, snackách a snídaňových cereáliích, snížil by se příjem akrylamidu u většiny Američanů jen o 12 – 14 %, protože u většiny potravin je eliminace akrylamidu obtížná.
Podle stanoviska CAST je akrylamid, který ve vysokých dávkách způsobuje zdravotní problémy u zvířat, zřejmě poměrně neškodný v nízkých dávkách, které přicházejí v úvahu z potravin. Účinek akrylamidu byl testován šesti epidemiologickými studiemi, podle jejichž výsledků se zdá, že příjem akrylamidu ze stravy nemá souvislost se zvýšením rizika vzniku sledovaných typů rakoviny. Lidé obvykle lépe snášejí rizika vzniklá přírodními podmínkami než rizika vyvolaná lidskou činností. Kromě toho by zásadní odmítnutí akrylamidu znamenalo drastické změny ve stravování, které by pro spotřebitele nebyly přijatelné.

EU Food Law, 2006, č. 282, s. 13-14

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021